Drukte bij het voetbalveld op een woensdagochtend

IJsbrand van dakdekkersbedrijf Medema. Links Hans Zwakenberg van Man & Mach.

Voor een woensdagochtend is het ongebruikelijk druk op het sportpark in Kloosterburen. Vrijwilligers verrichten onderhoud op en rond de voetbalvelden en de kantine krijgt een nieuw dak.

Dakdekkersbedrijf Medema voert die laatste klus uit. Eigenaar IJsbrand Medema, al dertig jaar dakdekker, kijkt om elf uur goedkeurend toe hoe de door hem ingehuurde vakmensen – overwegend Friezen – nieuwe platen aanbrengen. ´Het gaat sneller dan verwacht. We zijn om half acht begonnen en het dak ligt bijna vol. Het is straks nog een kwestie van afwerken. We gebruiken platen van Falk, die zijn sterk isolerend´, zegt IJsbrand, die in Molenrij woont en dus een thuiswedstrijd speelt.

Eerder deze week heeft asbestspecialist Man & Mach de oude, asbesthoudende platen verwijderd. De bedoeling is dat dit voorjaar nog zonnepanelen komen op de zuidzijde van het dak.

Het komt goed met het eerste, het heeft alleen tijd nodig

Kantinebeheerder Harry Reitsma voorziet de harde werkers van een natje en droogje. Ook de vrijwilligers die op het sportpark in touw zijn vergeet hij niet. Theo Bos, Gerard ´Boets´ Stiekema en Betto Smit bespreken het nieuws tijdens een korte koffiepauze in de kantine.

Ook het eerste elftal van Kloosterburen komt ter sprake. Met 4 punten uit 18 wedstrijden sluiten de zondagvoetballers de rij in de vijfde klasse D. Harry:´Komt wel goed, het heeft alleen tijd nodig. We hebben vier spelers van 17 en eentje van 16 in het eerste. Het gaat ook al beter dan voor de winterstop. Alle punten zijn in 2019 gehaald. En we kunnen niet degraderen.´

Even de actualiteit doornemen in de kantine. Achter de iPad Harry, naast hem Gerard, Betto en Theo.