Bert & Jacqueline van B&B Hoogholtje: Geen moment spijt van impulsief besluit

´Deze plek is uniek. Als je het bruggetje opstapt, kom je in een andere wereld. Je bent op jezelf en hebt met niemand wat te maken. Het is hier een en al rust.´

Bert (53) en Jacqueline Helmholt (52) kochten in mei 2020 de woning van hun vrienden Bob Assenberg en Conny Rietema, inclusief B&B Hoogholtje.

´Bob en Conny vertelden op een avond dat ze hun huis aan de Warffumerweg te koop zouden zetten om in Drenthe een nieuw avontuur aan te gaan. We hadden nooit overwogen een bed and breakfast te beginnen of gedacht dat we daar zouden willen wonen. De B&B leek ons het proberen waard. We hadden weliswaar geen horeca-ervaring, maar zijn wel werkzaam in de dienstverlening. Ik ben docent Engels op Terra Winsum en Bert is verpleegkundige in de psychiatrie.´

Dat betekende met hun zonen Bas en Stijn verhuizen van het verkeersdrukke centrum van Onderdendam naar het rustieke buitengebied. Van een woning zonder tuin naar eentje met een kwart bunder grond en alleen bereikbaar via het hoogholtje, het voetgangersbruggetje.

´Het was een impulsieve beslissing waar we geen spijt van hebben. De stilte en de natuur hebben ons veel gebracht.´

Het huis is een rijksmomument, vanuit de lucht lijkt het te liggen op een soort eiland, begrensd door de Warffumermaar en sloten. Het bruggetje is eigendom van het waterschap.

´We hebben geen omkijken naar het onderhoud. Maar als het waterschap hem weghaalt, hebben wij een probleem. Heerlijk toch, zo´n bruggetje? Wij zijn er helemaal aan gewend. Helaas is onze B&B daardoor niet voor iedereen toegankelijk, dat geven we duidelijk aan op onze website.´

De B&B heeft twee ruime tweepersoonskamers. Het ontbijt is in de gemeenschappelijke ruimte op de bovenverdieping.

Bert: ´De eerste bebouwing op deze plek moet rond 1730 geweest zijn. Het voorhuis, waarin nu de B&B zit, is het oudst en dateert van 1850. Ons huis bestaat uit drie gedeeltes. Vroeger heeft hier een boer gewoond met een paar koeien.Wij wonen in de vroegere stal. Het hoogholtje is er begin 1900 gekomen, als onderdeel van een jaagpad dat langs ons huis liep richting Warffum.´

B&B Hoogholtje is van 1 april tot 1 oktober zeven dagen in de week geopend. Daarbuiten alleen in het weekend. Bert en Jacqueline hebben beiden wat uren ingeleverd en kunnen hun werk zo plannen dat er altijd een van beiden aanwezig is.

Hun start was in coronatijd. Het regende annuleringen. ´Dat was geen probleem omdat we financieel niet afhankelijk zijn van de B&B. Korte tijd later werden de regels versoepeld en kregen we het heel druk. Dat was onze vuurdoop. We kwamen er snel achter dat we dit hartstikke leuk vinden.´

Het woongedeelte van het gezin is aan de buitenkant Engels rood.

En ze doen het goed, de gasten belonen hun B&B met een vette negen op Booking.com. Het gevolg: bij een zoektocht op internet naar een overnachtingsadres kom je snel bij hen uit.

´Ach´, zegt Bert. ´De locatie is natuurlijk geweldig. En wij zijn gewoon heel aardig. Makkelijk en uitnodigend. Kalm en nuchter.We bieden een luisterend oor. En we hebben overal een oplossing voor.´

Het onbijt wordt zelfs gewaardeerd met een 10. Jacqueline: ´Het is echt niet super-de-luxe hoor. Geen zalm of brie, gewoon kaas en ham, en brood van de warme bakker. Bert maakt smoothies en er is altijd vers fruit. Als het weer meewerkt, kunnen de gasten buiten ontbijten. Een mooi gevulde tafel aan het water, wat wil een mens nog meer.´

Behalve Nederlanders komen er opvallend veel Duitsers, Belgen en Italianen. De B&B profiteert van de aanwezigheid van het gerenommeerde Restaurant de Molenaar in Onderdendam. De uitverkiezing van Winsum tot allermooiste dorp van Nederland, het Pieterpad en de veerdienst vanuit de Eemshaven naar Noorwegen leveren hun ook gasten op.

´En vergeet Groningen niet. We zagen de boekingen binnenstromen, toen bekend werd dat Rammstein in juli 2023 naar de stad komt. Hetzelfde gebeurde eerder met Guns N´ Roses.´

.

Tot slot de vaste vraag: gaan we Hoogholtje nog zien in het tv-programma Bed & Breakfast?
Bert: ´Nee, daar zijn we te nuchter voor. We vinden het leuk om te kijken naar andere B&B´s, maar dat gezemel over verbeterpunten.´
Jacqueline: ´Wie weet doen we ooit uit nood mee. Voor de reclame, omdat geen gast meer bij ons komt.´
Dat lijkt dus héél onwaarschijnlijk…

Hun vorige woonstee aan de Bedumerweg, waar Jacqueline haar winkeltje ´Anders nog iets´ had. De foto is van april 2020 tijdens de opheffingsuitverkoop.