Pauzeren op het land en daarna verder met de pootaardappelen

Mooi gezicht om ze te zien zitten op het land bij Eenrum, Nico Walstra (54) en Pieter Meijer (53) hebben even middagpauze. De trekker met aardappelpootmachine houdt ze uit de wind.

Ze poten samen met stagiair Hans Pieter Binnema aardappelen. ´Kwaliteitsaardappelen van het ras Arsenal´, vertellen ze. ´Ze gaan uiteindelijk de hele wereld over. Agrico doet zaken in tachtig landen. Er worden snacks van gemaakt, zoals chips en wokkels.´

Het land aan de Handerweg is eigendom van de maatschap Clevering uit Den Andel, een bedrijf met in totaal 180 bunder. Een derde wordt gebruikt voor aardappelteelt. Nico uit Eenrum is al 35 jaar bij Clevering in dienst, zijn collega uit Mensingeweer 12 jaar korter.

Pieter (links) en Nico.

´Dit is 9 hectare, daar doen we een dikke dag over. Een paar weken geleden hebben we al uien gezaaid en in mei is het tijd voor de wortels. Verder telen we tarwe, gerst en graszaad. Dat is het mooie van dit werk: elk jaar doe je weliswaar hetzelfde, maar binnen een jaar is het heel afwisselend.´

Hans Pieter was nog druk bezig met het frezen van rijen en komt er ook even bij staan. En dan staan er plots ook drie trekkers van John Deere bij elkaar.

Dat is het mooie van dit werk: elk jaar doe je weliswaar hetzelfde, maar binnen een jaar is het heel afwisselend

Vermoeiend werk? ´Nee, zeker niet. Alles gaat automatisch, op gps.´ De 18-jarige Eenrumer loopt bij Clevering stage voor zijn opleiding aan Terra Assen. Hij stelt de machine beter af en hervat zijn werkzaamheden. Nico en Pieter stappen eveneens op hun trekker. Nico is vandaag de poter, Pieter haalt een nieuwe vracht pootaardappelen op bij de boerderij.

Hans Pieter.