Topsport op hooiland

Evert (rechts) en Gijs stapelen de pakken die uit de pers komen. Dirk bestuurt de trekker.

Het is een machtig mooi gezicht om Evert Bruinius met zijn manschappen hooi te zien persen op een stuk land bij Onderdendam. ´Met hooien moet je zorgen dat je veel armen en benen hebt.´

Dirk Dijkema en Nico Schutter (beiden uit Stedum) en Gijs Hofman (Ten Post) helpen hem. Even later meldt Date Scholtens (Uithuizermeeden) zich.

Al snel neemt die op de hooiwagen de plek in van Gijs, die een drinkpauze inlast want het is een warme dag. ´Hooipakken stapelen is zwaar werk. Ik weet nog toen ik dit voor het eerst deed: na een paar dagen was ik er letterlijk ziek van.´

Gijs kijkt toe hoe Evert een technisch probleempje verhelpt.

Evert (Westerwijtwerd) zegt dat er veel vraag is naar zijn hooi. ´Dit is echt grof paardenhooi. Daarvoor moet je het gras flink laten uitgroeien. Na het maaien is het een kwestie van laten drogen en vijf, zes dagen achter elkaar schudden.´

´Een beperkt aantal pakken houd ik voor mijn schapen, de rest is voor de verkoop. Dat gaat van mensen die op zaterdagmorgen een plastic zak hooi kopen voor hun konijn tot aan een bekende springruiter die jaarlijks 1500 pakken van ons afneemt. Als je bedenkt dat er 125 pakken op een wagen gaan…´

In totaal beschikt hij her en der over 20 hectare hooiland. Het perceel waar ze nu bezig zijn is 4 hectare. ´We zijn gisteren begonnen maar tegen de avond draaide de wind en kwamen zeedampen opzetten. Een pak wordt dan direct 5 kilo zwaarder. We zijn daarom gestopt en vanmorgen verdergegaan. Vandaag (dinsdag) zijn we hier klaar.´