Rashid, een vrolijke en vriendelijke vakman die zich hier thuis voelt

Stilzitten is er niet bij voor Rashid Mostafa die de oorlog in Syrië ontvluchtte en sinds 2016 met zijn vrouw Midia en drie kinderen in Eenrum woont. ´We zijn in Nederland gelukkig en tevreden. Nieuws over Syrië laten we aan ons voorbijgaan.´

Op de eerste etage van kringloopwinkel GoudGoed in Winsum bevindt zich zijn bedrijfje Rashid kledingreparatie. Elke woensdag, vrijdag en zaterdag zit de vrolijke en vriendelijke vakman van 10 tot 16 uur achter de naaimachine.

En hij helpt zijn vrouw in haar Syrische winkel Midia Market, aan de Hoofdstraat Obergum in Winsum. ´Een supermakkelijke naam om te onthouden, zeiden ze toen we ons inschreven bij de Kamer van Koophandel. Nee, zeiden we, het is Midia Market, geen MediaMarket.´

Midia en Rashid.

Ze hebben een druk leven. Zondag is hun vaste vrije dag en doen ze zoveel mogelijk leuke dingen met hun twee zoons en dochter.

´Wij kenden de taal niet toen we in Nederland kwamen en hadden geen werk. Wij willen iets teruggeven, Nederland heeft de eerste jaren goed voor ons gezin gezorgd.´

Direct na de basisschool ging hij als 12-jarige in zijn geboorteland aan de slag als schoonmaker. Sinds zijn 16de is de nu 35-jarige Rashid al kledingmaker. ´Ik maakte jassen, T-shirts en broeken.´

De oorlog gooide hun leven overhoop. ´De oorlog begon in Zuid-Syrië en breidde zich uit naar het noorden waar wij woonden. We zijn gevlucht naar buurland Libanon, waar ik een jaar als schilder heb gewerkt en onze oudste zoon Mohammad geboren is. Ik raakte mijn werk kwijt waarna wij twee jaar in Turkije hebben gewoond. Daar kregen we onze dochter Jasmin.´

´Als kleermaker maakte ik in Turkije dagen van 7 uur ´s morgens tot 3 uur ´s nachts. En aan het einde van de maand betaalde de werkgever je vaak maar een deel van het loon uit of stuurde je weg. Door vermoeidheid ben ik drie keer met mijn kleren omgekeerd aan op het werk verschenen.´

´We hadden geen leven in Turkije. We hadden gelukkig wat geld gespaard. Met een rubberboot zijn we naar Griekenland gebracht, een levensgevaarlijke reis die zes uur duurde. We moesten het proberen, vonden we. Het was onze enige kans om te ontsnappen aan alle ellende.´

´Via Duitsland kwamen we uiteindelijk in Nederland terecht. Nederland kende ik van voetballers als Robben, Sneijder, Van Nistelrooij en Davids. We waren natuurlijk de taal niet machtig en zagen aan de vlag dat we in Nederland waren. We waren zó blij!´

In Nederland pakte hij zijn vak van kledingmaker weer op, na eerst bij een bedrijf in Groningen te hebben gewerkt als monteur van hulpmiddelen voor ziekenhuizen.

´Ik ben bij GoudGoed vooral kledingreparateur. Repareren, inkorten, langer maken, ritsen en zakken vervangen. Ik herstel altijd in originele staat. Gordijnen op maat maken doe ik ook.´

´Nieuwe kleding kan ik uiteraard ook maken, maar daar gaat veel tijd in zitten en is daardoor duur. Toch heb ik al een jurk, pyjama en T-shirt kunnen verkopen. De rugzakjes voor kinderen die hier hangen heb ik ook gemaakt. Je kunt ze wel honderd keer wassen, ze blijven goed.´

Over klandizie heeft Rashid geen klagen. En wat nog mooier is, zegt hij, iedereen is tevreden over de prijs en kwaliteit. ´Veel klanten krijg ik door mond-tot-mondreclame.´

De combinatie van zijn bedrijf en de winkel in het centrum van Winsum levert zijn gezin genoeg op om van te leven. ´De winkel bestaat sinds 1 april. Midia runt de winkel sinds juli, de vorige eigenaar zag meer brood in de installatie van zonnepanelen.´

Midia kan een gemêleerd publiek verwelkomen in haar mini-supermarkt met vooral veel producten uit het Midden-Oosten. Groente en fruit haalt Rashid elke maandag op uit Heerenveen. Voor heel veel andere waren, zoals kruiden en vlees, rijdt hij naar Rotterdam. Hij houdt van werken. ´Ik moet bezig zijn.´

Midia Market.

Tot slot even terug naar het voetbal. Rashid voetbalt zelf ook, inmiddels bij zijn derde club op het Hogeland, als ware hij een prof.

´Op zaterdag kan ik beslist niet voetballen, dan is de winkel open. Ik voetbalde in het derde van Eenrum, maar zij zijn van de zondag naar de zaterdag verhuisd. Hetzelfde gebeurde met mijn team in Usquert. Nu speel ik bij Warffum, in het tweede. Ik houd van combinatiespel en ben schaduwspits. Ik ben meer van de assists dan dat ik zelf op doel schiet.´