Even mijmeren over 538 en café Kombuys, en weg is Willem…

Ondanks een prothese fietst Willem van der Molen jaarlijks duizenden kilometers. De 63-jarige Uithuizer werpt een blik op zijn kilometerteller. ´10.051. Vorig jaar april heb ik de teller op 0 gezet.´

Het is maandagochtend. Koud en winderig. Willem heeft bij Albert Heijn in Uithuizen zijn boodschappen gedaan en staat op het punt op zijn elektrische driewieler naar huis te gaan. ´Ik mag dolgraag fietsen, lekker buiten zijn, genieten van het landschap en je hoofd leegmaken. Als het wat beter weer is, maak ik vaak tochten van 100 kilometer, naar Delfzijl, Winsum, Lauwersoog.´

Een familiekwaaltje, mijn vader had het ook

´Daarom ben ik ook zo blij dat mijn rechterbeen onder de knie is afgezet en niet erboven. Vanwege dichtgeslibde aderen moest mijn onderbeen er acht jaar geleden af. Een familiekwaaltje, mijn vader had het ook. Maar het betekende wel dat ik met mijn werk moest stoppen.´

´Ik vernam al enige tijd dat het lopen steeds slechter ging. Tachtig keer met een dienblad naar het terras lopen wilde nog wel, maar even naar de supermarkt gaan, werd een steeds groter probleem.´

Willem was tien jaar in dienst bij café Kombuys in Uithuizermeeden. Jaren waar hij met veel plezier op terugkijkt. Datzelfde geldt zeker niet minder voor zijn eerdere jaren bij discotheek 538 in Uithuizen, waar hij tot 1998 werkte.

Naar Jacob Visser luisterden de bezoekers gewoon

´Ik ben er in 1973 begonnen als weekendkracht in de discotheek. Vrijdagavond, zaterdagavond, zondagmiddag en zondagavond was je in touw. Drie jaar later ben ik in het eetcafé terechtgekomen. Het was een fantastische tijd. De kroegen bloeiden in die jaren. En er gold een sluitingstijd. Om half een deed Jacob Visser de lichten aan en was het gebeurd. Toen gold nog orde, regelmaat en respect. Naar Jacob luisterden de bezoekers gewoon. Met Jacob en Jannie kon ik het goed vinden. Helaas zijn ze beiden overleden.´

Met weemoed denkt Willem terug aan die voor hem en vele andere Noord-Groningers prachtige tijd.

Anderhalve dag was ik van slag door die pak slaag van Feyenoord

De toevallige ontmoeting is trouwens op een goed moment. Het is de vraag of hij een week eerder aanspreekbaar zou zijn geweest. Zelfs misschien wel niet voor Geertje, met wie hij al 14 jaar een latrelatie heeft. ´Fan van 020 hè. Anderhalve dag was ik van slag door die pak slaag van Feyenoord. Dit weekend won Ajax gewoon weer. Dat geeft een beter gevoel.´

Willem gaat er nu echt vandoor. ´O ja, de medici staan versteld van mij. Ik word door hen als voorbeeld genoemd voor lotgenoten. Zo van: kijk, met een prothese kun je nog heel sportief bezig zijn.´
En weg is Willem.