Zoef! Daar gaat Gerben, de vliegensvlugge atleet

Gerben begint aan zijn trainingsloop van 8 kilometer.

´Als ik mijn tanden ergens in zet, laat ik niet meer los. Dat zit in me. Ik kan nu eenmaal geen dingen half doen. En zo is dat ook met hardlopen.´ De lichtvoetige atleet Gerben Vermij valt bij hardloopwedstrijden in Groningen en Drenthe de laatste jaren steeds vaker in de prijzen.

Tussen buurtschap Leenstertillen – waar hij met vader Arthur en moeder Ellen woont – en Leens heb je grote kans hem tegen te komen. De 33-jarige, 60 kilo wegende Gerben heeft er zijn vaste ronde van 8 kilometer.

´Om de dag ren ik die. Tweemaal per maand loop ik hem twee keer achter elkaar en een paar keer per jaar driemaal´, zegt Gerben vlak voor zijn trainingsronde van dinsdagochtend.

Gerben heeft inmiddels al mijn tijden verbeterd en niet zo´n beetje ook

Arthur (68) vertelt in de knusse woonkamer dat hij vroeger veel aan atletiek heeft gedaan en nog geregeld de hardloopschoenen aantrekt. ´Gerben ging op een bepaald moment met mij mee en kreeg er steeds meer plezier in. Nou, hij heeft inmiddels al mijn tijden verbeterd en niet zo´n beetje ook. En zo hoort het!´

Gerben paart snelheid aan een elegante stijl. Rent soepel, alsof het hem geen enkele moeite kost. Tijdens het trainingsrondje later op de ochtend loopt hij bijna 19 kilometer per uur. Voor een fietser is dat nog flink trappen. ´Maar ik heb de wind in de rug´, verklaart Gerben, die zichzelf ´voor de gein´ Zoef de Haas noemt. Logisch gevolg: voorbijgangers en toeschouwers bij wedstrijden spreken hem steeds vaker aan met Zoef.

Na 20 jaar hardlopen denkt Gerben qua tijden zo ongeveer aan zijn maximum te zitten. ´Ik hoop dat er nog iets progressie in zit, maar veel zal het niet zijn. Om nog sneller te gaan, moet ik er nog meer aan trekken en dat wil ik niet. Bovendien loop je dan meer kans op blessures. Nee, zo vind ik het leuk. Alles wat ik nog sneller word, is mooi meegenomen.´

Loopjes tot maximaal 16 kilometer zijn ideaal voor mij, daarna is het beste er wel af

Gerben is zijn eigen trainer, want hij is niet aangesloten bij een atletiekvereniging. Arthur: ´In het begin heb ik hem nog weleens tips gegeven, nu doet hij het helemaal zelf, met een ijzeren discipline. Heel knap hoor!´

Wedstrijden van 10 kilometer liggen hem het best. Een halve marathon, zoals Lauwersoog-Ulrum, heeft hij weleens gelopen, maar die afstand is voor hem 5 kilometer te lang. ´Loopjes tot maximaal 16 kilometer zijn ideaal voor mij, daarna is het beste er wel af.´

Gerben won diverse afzonderlijke wedstrijden en legde drie keer beslag op de eindoverwinning van het Loopcircuit Noord Nederland. In het eindklassement van het Ommelander Loopcircuit eindigde hij al wel op het podium, maar nog niet op het hoogste schavot. De winst in de Berenkuil Omloop Grolloo vorig jaar juli beschouwt hij tot dusver als het hoogtepunt in zijn hardloopcarrière. ´Tien kilometer in een prachtige tijd van 34,31 minuten.´

Het hardloopwereldje bevalt hem goed. ´De mensen gaan aardig met elkaar om en je doet leuke contacten op. Het is altijd een heel sociaal gebeuren.´

Gerben verveelt zich niet

Sporten is natuurlijk niet zijn enige activiteit. Bij De Theefabriek in Houwerzijl is hij twee dagen in de week tuinman. ´Vegen, snoeien, onkruid wieden. Heel leuk om te doen.´

Daarnaast kan basisschool de Regenboog in Leens elke vrijdagochtend op de diensten van de vriendelijke Leenster rekenen. ´Ik begeleid de groepen 5/6 met rekenen en taal en ondersteun zo de leraar. Het kan zijn dat ik dit vrijwilligerswerk ook op De Octopus in Eenrum ga doen. Daar heb ik al eerder een tijdje meegedraaid.´

Verder mag hij graag oppassen, houdt hij van lezen en steekt hij graag de handen uit de mouwen in de moestuin achter het huis. Ook de verzorging van de kippen is bij hem in goede handen. Nee, Gerben verveelt zich niet.

Gerben heeft Leenstertillen achter zich gelaten en rent in een hoog tempo richting ´t Stort.