Een week lang lachen, gieren en brullen

Vanaf links: Lennart en Robin (Team Sjomp), Fokje en Thies (Team Bloema) en Werner (die met zijn oom Anne Team Dropshot vormt).

Voor de fun doen ze mee aan de Megarun. ´We maken er een mooie vakantie van. We gaan van bar naar café. Onderweg hebben we de grootste lol en ´s avonds is het reuzegezellig op de camping.´

Een vrienden-/familieclubje uit Middelstum, Bedum en Onderdendam maakt zich op voor de vijfdaagse roadtrip door Europa. De start is dit jaar in Frankrijk, net over de grens met België. Zondag 11 juni is de presentatie, maandag gaan ze rijden. Elke dag gaan de 375 deelnemende teams door een ander land.

De zes die zich nu al verkneukelen zijn de gebroeders Lennart (35) en Robin (30) van Dijken, het stel Thies Bloema (57) en Fokje Fokkinga (52), en Anne Huitsing (57) en oomzegger Werner Huitsing (31).

Zaterdag (3 juni) vergaderen vijf van de zes – Anne heeft een motorweekend in Duitsland – over hun nieuwe avontuur. Plaats van handeling: de Bloemabar bij Thies en Fokje in Middelstum.

In tien minuten jassen de drie teams de agendapunten erdoorheen. En dan is er meer gelachen (en bier gedronken) dan gepraat.

Fokje toont in de Bloemabar de microfoon die ze meeneemt naar Frankrijk, want er moet uiteraard gezongen worden.

Even een misverstand uit de weg ruimen: de Bloemabar is beslist geen mancave. Fokje: ´Meestal ben ik hier ook van de partij, zonder mij is het niet gezellig.´

Fokje is de enige vrouw in het gezelschap. ´Geen probleem, ik heb ze allemaal onder de duim, ook tijdens de Megarun.´ Het leeftijdsverschil maakt evenmin uit. ´Dat maakt het allemaal alleen maar leuker. Het klikt geweldig, misschien juist wel door het verschil in leeftijd.´

Een mooie plek om te vergaderen.

De dagwaarde van de deelnemende auto´s mag niet boven de 500 euro uitkomen, het bouwjaar moet voor 2000 liggen. Robin: ´We rijden met zoveel mogelijk toeters en bellen erop. Met alle lampen en gekkigheid zijn de auto´s veel meer waard. Onze auto kochten we zes jaar geleden voor 650 euro. Misschien hebben we er wel 3 mille aan besteed. Een hobby mag geld kosten.´

Zijn broer Lennart vertelt dat de organisatie in handen is van Radio NL en Lukassen Producties. ´Maandagmorgen krijgen we de route te horen. We komen door Monaco, dat hebben ze al wel laten doorschemeren. We rijden 400 tot 600 kilometer per dag. Voor zondag zoeken we een hotelletje. Verder overnachten we op campings waar ´s avonds artiesten optreden. De mannen van Mooi Wark rijden ook mee, zij doen de slotavond.´

De auto´s staan opgesteld op het Bloemaplein.

Fokje: ´Wij beschouwen het als een uit de hand gelopen toeristische tocht. Wij rijden alleen de route, de opdrachten doen we niet. Daarvoor ontbreekt de tijd. We stoppen onderweg als we wat leuks zien. Je komt op plekken waar je anders niet komt.´

Alle runs hebben ze tot dusverre uitgereden. Slechts één keer kregen ze te maken met pech. De distributieriem van de Mercedes van Anne en Werner knapte. Provisorisch losten ze het probleem op.

Robin: ´We rijden over plattelands- en bergweggetjes. We hebben in al die jaren nog nooit een lekke band gehad. Dat is best wel bijzonder.´

Thies en Fokje slapen in hun auto (Robin: ´Zij kunnen lepeltje-lepeltje liggen´), de anderen in een partytent. Dat is Anne vorig jaar één keer wat minder bevallen.

Werner: ´In Bosnië kregen we ´s nachts bezoek van een zwerfhond die een droog plekje zocht. Anne sliep net en kreeg een beste lebber over zijn gezicht. Vond-ie niet zo leuk. Hij dacht eerst dat het een wolf was.´

Team Fokje rijdt in een Volvo, de andere teams in een Mercedes.

Ook Werner beleefde een minder prettig moment. Met de autoramen open reden ze een camping op waar een rookmachine deed waarvoor die bedoeld is. ´Ik kon al snel het dashboard niet meer zien. Anne vloog de auto uit, maar ik heb daar door mijn beperking meer tijd voor nodig.´

De drie teams rijden achter elkaar. Onderweg verloopt het contact via een ouderwetse 27 MC-bakkie. Fokje: ´De broers braken op een gegeven moment in. Ze konden hun lachen niet inhouden. De heren hadden een liedje ontdekt: Fokje Het Konijn. Dat moesten we natuurlijk vaak horen. Nou begrijp je zeker wel waarom ik niet bij ze in de tent slaap…?´

De vorige editie moesten Fokje en Thies verstek laten gaan. ´Kirsten (hun dochter) en Roelf verpestten het, ze gingen trouwen. Dat nemen we haar nog elke dag kwalijk.´ Even stilte. ´Nee hoor, we waren heel blij, maar toen ze de datum bekendmaakten, vielen we even stil. Verdorie dachten we, daar gaat onze Megarun.´

Een aanpassing, op advies van Werner.