Antoinette verrast met een bijzondere combi in De Oude Smidse

Eigenares Antoinette (rechts) met een deel van haar medewerkers: Syb Velink (chef-kok), Maaike Bekkema (bediening) en Thom Dijkstra (kok, bediening).

Een hotel, bistro, gezinshuis en dagbesteding ineen. Best wel bijzonder! Volgens Antoinette Alting, eigenares van De Oudse Smidse in Westernieland, zelfs uniek. ´Die combinatie ben ik nog nergens tegengekomen.´

Antoinette heeft sinds 2018 al een kleinschalige zorgboerderij op Abbeweer, bij Tinallinge: Huyze Abbeweer. Op 1 september nam ze De Oude Smidse over, nadat eerdere panden op het Hogeland afvielen. ´Eigenlijk was ik op zoek naar een woonlocatie voor ouderen, maar dat wordt hem eerst niet.´

Het is vrijdagmiddag, kort voordat de drukte in de bistro begint. Twee hotelgasten melden zich bij de receptie. In de keuken zijn de voorbereiding voor de avond in volle gang.

De Oude Smidse heeft zijn eigen bier, gebrouwen in Gulpen.

Antoinette wist Syb Velink (van De Horizon, slapen in hutten in Molenrij) warm te krijgen voor haar concept. Syb bestiert de keuken maar voelt zich verantwoordelijk voor alles wat er onder het dak van de voormalige smederij gebeurt. Ze kennen elkaar al veel langer.

Syb: ´Zij heet Antoinette, mijn vrouw Jeannet. Daar gaat het weleens mis. Alleen qua naam hoor… Sommige mensen denken ten onrechte dat we een stel zijn.´

Antoinette: ´We hebben veel waardering voor elkaar, weten precies wat we aan elkaar hebben. We hebben weinig woorden nodig om elkaar te begrijpen.´

Syb: ´We streven hetzelfde doel na: iets betekenen voor de samenleving, voor de mensen. Rangen en standen kennen we niet. Ik mag het op mijn manier doen onder haar vlag, samen met iedereen die hier werkt. We zijn allemaal hetzelfde, maar je moet wel je verantwoordelijkheid nemen.´

Direct na de sleuteloverdracht nodigden ze de inwoners van Westernieland uit voor een open huis om uit te leggen wat hun bedoeling is met De Oude Smidse. ´We zaten nog midden in een make-over. We hebben gekozen voor een andere kleurstelling, alles is teruggebracht tot grijs, wit en zwart, met kleur brengen we accenten.´

´Met het dorpshuis zijn we direct in gesprek gegaan om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Dat heeft al geresulteerd in een stamppotavond in het dorpshuis. Samenwerking loont, is onze overtuiging.´

Een voor een voormalige smederij passende bestekhouder.

In de grote zaal wilden ze drie zorgappartementen voor tienermoeders realiseren. Dat plan hebben ze in de ijskast gezet. ´We dachten ten onrechte dat ouderwetse bruiloften niet meer populair waren. De allereerste activiteit in de zaal was een uitvaart. Dat was het begin van mooie reclame voor allerlei feesten. Door gewoon te doen konden we laten zien wie we zijn.´

Inmiddels komt de ene groep na de andere. Een aantal weekenden is de zaal bezet met groepen. In maart trad de rockabillyband The Black Ravens uit Uithuizen op en in oktober komt Street Fighting Men, een Rolling Stones tributeband. Ook Syb en Antoinette houden tenslotte van een goed stukje muziek.

Een prachtige muurfoto van de oude smederij die vroeger in het pand zat.

Het gezinshuis voor uit huis geplaatste kinderen en jongvolwassenen telt zes slaapkamers. Daarnaast is er nog ruimte voor crisisopvang. ´De kamers zijn ingericht alsof het je eigen woonkamer kan zijn´, zegt Syb.

Antoinette is drukbezet, al helemaal nu haar partner Arie Poot slechts op halve kracht kan werken op hun melkveebedrijf. ´Arie heeft een week of acht geleden bij het weghalen van een omgevallen boom met volle kracht een zijscheut in zijn gezicht gekregen. Hij is nog herstellende maar kan inmiddels weer melken. De veehouderij vraagt dus meer tijd en energie. Gelukkig kan ik een beroep doen op gekwalificeerd personeel op zowel Abbeweer als in Westernieland.´

Ze realiseren zich dat De Oude Smidse voor de samenleving een functie heeft. De drempel zo laag mogelijk houden, is hun streven. ´De oude mevrouw die alleen voor een kopje chocolademelk komt is even welkom als de groep van veertig personen die reserveert.´

Het hotel en gezinshuis is zeven dagen per week geopend. De bistro voorlopig van donderdag tot en met zondag. Alleen voor groepen geldt een uitzondering. En dat heeft alles te maken met de krapte op de arbeidsmarkt. ´Het aantal medewerkers bepaalt ook de grootte van ons terras. Een gast 20 minuten laten wachten op een glas appelsap… dat gaat we niet doen. Dan missen we liever die paar centen omzet.´

Syb en Antoinette in de grote zaal.

De Oudse Smidse is het gehele jaar geopend. ´De vorige eigenaar was gedurende de wintermaanden dicht. Die luxe kunnen we ons niet permitteren. We richten ons op de samenleving, niet specifiek op toeristen. Die komen wel.´

Syb laat een ruimte aan de voorzijde zien die ze inrichten voor zogeheten shared dinner. ´Een gezelschap kan er aan tafel zitten en zelf de gerechten opscheppen, net als thuis. De deur gaat dicht en wij laten ze een tijdlang met rust. Door de huiskamersfeer komen heel andere gesprekken op gang dan wanneer je in een ruimte met onbekenden zit.´