Hondenliefhebber Joost maakt zijn droom waar in Rasquert

Joost met Alex en Lucas (wit). Zijn derde hond, Polly, heeft hij thuisgelaten.

Op een perceel van 1500 vierkante meter in Rasquert maakt Joost van de Werf zijn droom waar: De Vrije Hondenschool. ´Heel kleinschalig en intiem, we werken met kleine groepjes.´

Deze zondag scharrelt Joost (46) rond op het terrein op de hoek van de provinciale weg en Andelsterweg, grenzend aan de Andelstermaar.

´Dit is een geweldige plek, een groene oase. Ik heb mijn eigen werkplek gecreëerd, geheel volgens mijn visie.´

De afgelopen maanden heeft hij de tuin opgezet, met paden, speelelementen voor de honden en een overdekt zitje. Een 2 meter hoge omheining moet de veiligheid van de viervoeters waarborgen.

Voor theorielessen kunnen de hondenbezitters straks terecht in een huiselijk ingericht onderkomen, een voormalige bouwkeet die in Friesland dienstdeed. Nutsvoorzieningen ontbreken, maar daar is makkelijk een mouw aan te passen.

Joost is de bedenker en oprichter van de Vrije Hondenschool die volgens het bordje bij de entree ´vertrouwt, verbindt en verdiept´.

´De school is erg gericht op het gevoelsleven van de hond. Dieren, met name honden, zijn zeer intelligente wezens die ons veel kunnen leren over ons onderbewustzijn.´

´We willen mensen bewuster maken van wat honden nodig hebben, wat ze beweegt, hoe ze zich voelen. Honden kunnen ons vaak meer vertellen over ons dan wij over onszelf. We zullen honden leren navigeren in onze samenleving, zij kunnen ons goed leren navigeren in de natuur.´

De bevlogen hondenliefhebber spreekt over we. Joost werkt samen met dorpsgenoot Sharon van Duinen. ´Zij geeft vooral de theorie- en praktijklessen. Ik focus mij op gedragstherapie en snuffeltuin en onderhoud het terrein.´

In de snuffeltuin kunnen de honden in alle vrijheid rondneuzen en hun zintuigen ontwikkelen. ´Honden terugbrengen naar hun natuurlijke staat. Veel honden zijn beperkt in hun leven of zelfs zwaar getraumatiseerd.´

De snuffeltuin is gratis, op donderdag en vrijdag van 10 tot 13 uur, alleen op afspraak. Afgelopen week waren de eerste viervoeters er al te gast.

´We bieden verder een basiscursus voor honden vanaf ongeveer 5 maanden en een pupcursus. Op 23 oktober zijn de eerste lessen. Er zijn voor de pupcursus nog twee plekken vrij, de basiscursus is al volgeboekt voor de komende weken. Maar het kan zijn dat we meer lessen inplannen.´

Sinds twee jaar werkt Joost als gedragstherapeut voor honden. ´Vaak spelen bij gedragsproblemen de onderlinge verhoudingen en gevoelens tussen hond en baas een rol. Honden reageren bijvoorbeeld sterk op stress bij de baas. Mijn taak is om de problemen boven tafel te krijgen zodat er meer vertrouwen ontstaat.´

Eerder verscheen op mijnhogeland.nl:
Joost, hondengek die gestopt is met zijn uitlaatservice
mijnhogeland.nl/2020/02/07/22414/

Uit het oude slachthuis klinkt muziek van vier veertigers
mijnhogeland.nl/2020/10/03/37213/