Rust en ruimte, het paradijsje van Jannie in het Potmaarbos

Bij toeval kwam ze op deze plek. Het was liefde op het eerste gezicht. Jannie de Boer (64) woont sinds twee jaar in een tiny house in het Potmaarbos in Winsum, in het gebiedje waar ooit Garmt Nijburg een vogelpark had. Sommigen noemen haar het bosvrouwtje.

´Rust en Ruimte´ noemt ze haar water- en boomrijke natuurterrein van 1,25 hectare, waar zich in de zomermaanden opvallend veel vlinder- en libellensoorten ophouden. ´Rust en ruimte zocht en vond ik.´
Jannie, rondwijzend: ´Wat wil je nog meer?´

Familie en vrienden kunnen terecht in haar campingpod, een prachtig vormgegeven tuinhuis. Zelf woont Jannie in een tiny house met een vloeroppervlakte van 48 vierkante meter.

´Twaalf jaar geleden had ik een ernstig auto-ongeluk bij Ranum. Daar heb ik hersenletsel aan overgehouden. Zo´n ongeluk zet je wereld op zijn kop.´

De campingpod waar logees slapen en de poes graag bivakkeert.

Jannie raakte arbeidsongeschikt. Haar baan als docent zorg en welzijn bij scholengemeenschap Winkler Prins in Veendam moest ze opgeven.

Haar streven naar minimalistisch wonen in harmonie met de natuur bleef onveranderd sterk. ´Ik ben geboren in Zoutkamp en ben in mijn leven wel vijftien keer verhuisd. Hiervoor woonde ik in Eenrum. Daar zat ik in mijn uppie met vijf slaapkamers. Ik had plaatsvervangende schaamde. Het is te zot voor woorden zoals we in Nederland leven. De een heeft geen of nauwelijks ruimte, de ander zwemt erin. Een camper heb ik ook overwogen, maar dat was voor mij niet haalbaar. Ja, en toen kwam ik hier langs. Dit is de mooiste plek waar ik ooit gewoond heb. Een cadeautje.´

Schuurversiering.

Ze leeft er duurzaam, consumeert minimaal (´doe ik mijn hele leven al´). Pas rond afgelopen kerst is ze aangesloten op elektriciteit. ´Ik was daarvoor afhankelijk van de twintig zonnepanelen op het dak en de batterijen voor de opslag. ´s Winters sprong het aggregaat geregeld bij.´

Jannie biedt een bakje koffie aan. ´Van regenwater gemaakt, ik ben verplicht dat erbij te zeggen.´ Lachend: ´Stel je eens voor dat je er ziek van wordt… Het water komt van het dak van het huisje en de schuur. De reservetanks heb ik nog niet hoeven gebruiken, er is nog geen watertekort geweest. Voor het afvalwater heb ik een IBA, een kleine zuiveringsvoorziening.´ 

Klein wonen (woonde Jannie grappig genoeg ook een aantal jaren in Kleine Huisjes) op een groot terrein. ´Mijn uitgangspunt is vanaf het begin om dat op een of andere manier te delen. Mensen bij de natuur betrekken, dat kan hier. Zo gaat dit voorjaar voor schoolkinderen het project wildplukken van start.´

Een uurtje per dag steekt Jannie in onderhoud van het terrein. Maaien doet ze met een vingerbalkmaaier. ´Delen van het gras blijven hoog zodat insecten meer kans hebben. Daarmee bevorder je de biodiversiteit. Schapen van een buurman grazen hier soms.´

En dit voorjaar wordt Rust en Ruimte een officieel Rustpunt. Wandelaars en fietsers kunnen er pauzeren en genieten van een kopje koffie of thee. ´Directeur Fred Heemskerk van Stichting Rustpunt is langs geweest en heeft de locatie goedgekeurd. Ik wilde per 1 april open, maar dat wordt hem waarschijnlijk niet.´

Voor een periode van tien jaar heeft Jannie een woonvergunning voor deze plek, voor één tiny house en dat blijft zo. Een plan van de vorige eigenaren voor meerdere huisjes strandde.

Een deel van het terrein dient in de toekomst mogelijk als proeftuin voor modulaire bouw. ´Mijn schoonzoon is benaderd door het Noorderpoort en Alfa-college of docenten en leerlingen voor dit vak eventueel bij mij terechtkunnen.´

´Er zit zoveel in het vat, alles begint nu een beetje vorm te krijgen. Ik faciliteer alleen, stel de ruimte beschikbaar voor passende activiteiten.´

Bij een van de stormen in 2022 zijn flink wat bomen omgewaaid. De meeste zijn inmiddels weggehaald.
De vorige eigenaren hielden ook kinderfeestjes, vandaar het autobandenparcours verderop.