Pieter krijgt alleen maar positieve reacties op zijn Oekraïense koe

Zij valt op: Greta, de (kunst)koe in de kleuren van de Oekraïense vlag in de tuin van beeldend kunstenaar Pieter Duijser (67) in Adorp. Hij krijgt er ´waanzinnig veel´ reacties op.

Vele keren zag hij mensen langsrijden, het autoraampje naar beneden draaien en foto´s maken. ´Een foto van haar heeft zelfs de Volkskrant gehaald´, zegt Pieter.

Louter positieve reacties vallen hem ten deel. ´Ze ziet er in alle eenvoud met een blauw en geel vak natuurlijk ook verzorgd uit.´

Het bezoek van een collecterende mevrouw met drie gevluchte Oekraïense kinderen zal hij nooit vergeten. ´Ze werden heel emotioneel bij het zien van de koe. Oekraïne, Oekraïne, riepen ze. De mevrouw zei dat de kinderen steun voor hun thuisland fantastisch vinden.´

Greta staat al jaren op deze plek. ´Ik heb haar in 2002 gekocht voor een project van ons samenwerkingscollectief PWMFeestlift voor het Zernike College. Een bedrijf in Bolsward importeert deze kunstkoeien uit Polen. Na dit project heb ik samen met het collectief er een heilige koe van gemaakt door er een patroon van Volkswagen Beetles op te schilderen.´

´Die versie heeft nog een tijdje in de etalage van autobedrijf Pon aan de Paterswoldseweg in Groningen gestaan. Terug in de tuin liet op den duur de verf los en heb ik er een detail van een van mijn schilderijen op geschilderd.´

In het voorjaar van 2022 pakte Pieter Greta opnieuw aan, na de Russische inval in Oekraïne. ´Het is een mooi statement: wij zijn solidair met Oekraïne.´

´Ze zit nog goed in de verf en blijft nog wel een poosje staan. Het is nog steeds nodig om mensen te attenderen op de oorlog die maar doorwoedt. De Russen weten van geen ophouden, het lijkt alleen maar erger te worden. Het is dramatisch.´