David & Sarah hebben aan ruimte geen gebrek in oude mavo

Een oude school (gebouwd rond 1950), ervoor een Duitse brandweerauto uit 1981. Bijzonder genoeg om even een babbeltje te maken met de bewoners, David Offereins en Sarah Burke.

Midden jaren 80 sloot de school voor christelijk mavo in Rasquert. Na enkele jaren leegstand werd het gebouw in 1990 een woonhuis. David en Sarah zijn met hun kinderen Ella (8 jaar), Mattias (6 jaar) en Felix (8 maanden) de derde bewoners.

Sommige details zijn nog intact.

´Vlak voor de kerst in 2019 zijn we hier komen wonen´, vertelt Sarah. ´We komen uit Amsterdam. David werkte in Den Haag, ik in Leiden. Het was een heel gedoe om voor Ella in Amsterdam een school te vinden. Een zoektocht naar een huis in de Randstad was eveneens een deprimerende ervaring. De keuze is daar niet reuze groot en de huizenprijzen liggen er hoog. Op Funda zagen we vervolgens de school in Rasquert te koop staan.´

David woonde van zijn zevende tot zijn zeventiende in Baflo. ´Ik heb goede herinneringen aan Baflo en Rasquert. Het zijn mooie dorpen. Het bevalt ons hier goed. We hadden eerst twijfels omdat we van een grote stad naar een klein dorp gingen. Vooral voor de kinderen is het prachtig, ze kunnen mooi buitenspelen met vriendjes in het dorp. Voor ons is het heel praktisch dat we naast de basisschool wonen.´

Sarah is wetenschappelijk onderzoekster bij het UMCG. David is grafisch ontwerper en ontwikkelt webapplicaties.

Aan ruimte geen gebrek in de voormalige school. ´Alle vertrekken zijn in gebruik. Ik zie vooral mogelijkheden, waar anderen misschien niet zouden weten wat ze ermee aan moeten. Maar zo´n groot huis geeft wel een gedoe, weten we inmiddels. Je hoeft je nooit te vervelen.´

´We hebben een lijstje met dingen die allemaal nog moeten gebeuren. We hebben bijvoorbeeld lekkage in de gang die bovendien geïsoleerd moet worden.´ Wijzend: ´Bij anderen is een gang misschien 10 vierkante meter…´

Op wat verbouwingen na van de eerdere bewoners is het schoolgebouw nog aardig intact. Eén lokaal is opgedeeld in twee slaapkamers. Hun keuken hebben ze aan de wegzijde, in het voormalige scheikundelokaal. De kast is nog origineel en komt goed van pas. Waar eerst de toiletten waren, bevindt zich nu de badkamer. De voormalige directeurkamer – eigenlijk kamertje – aan de achterzijde gebruiken ze als kantoor(tje).

Een prachtig uitzicht, aan zowel de voor- als achterzijde.

Vanuit de keuken kunnen ze ´s ochtends de zon zien opkomen. Vanuit de tuin – waar vroeger bijgebouwen hebben gestaan – zien ze hem ondergaan. Voor de verwarming van de keuken zorgt een Speicherofen.

´Het is een soort speksteenkachel met een rendement van 98,5 procent. In de woonkamer, het eerste lokaal, zorgt een pelletkachel voor warmte. Vanwege de hoge energieprijzen hebben we de cv minimaal aan.´

Geregeld worden ze verrast door bezoek van oud-leerlingen. ´Een keer of vijf hebben we al een korte rondleiding verzorgd. Vorig jaar zomer kwam er – onaangekondigd – een klas langs die een reünie had. Ik heb ze toch rondgeleid, het is leuk om al die verhalen te horen. Voor hen biedt zo´n gebouw veel emotionele waarde. Na afloop realiseer je je weer dat je in een school woont waar honderden mensen les hebben gehad. Daar sta je normaal niet bij stil.´

David is maar wat blij met zijn brandweerauto.

De brandweerauto hebben ze nog geen half jaar. Ze zochten een andere Subaru bij Klaas Boer in Uithuizen. Alsof het een actie ´2 halen, 1 betalen´ betrof, namen ze de brandweerauto erbij.

´Het was een mooie deal. De wagen komt uit Gotzing, Zuid-Duitsland. Het originele Mercedes-boekje zit er nog bij. Gebouwd in 1981, met nog maar 24.000 kilometer op de teller. Hij rijdt als een tierelier. Er moet nog een achterbank in, in de toekomst willen we ermee op vakantie. Misschien dat ik er later nog een keukentje in bouw.´