Mysterie van verdwenen hek opgelost (het is dus niet gestolen)

Jonny zet in Saaxumhuizen de puntjes op de i.

Door een curieus misverstand is het ijzeren hek van de begraafplaats even buiten Saaxumhuizen in een nieuw jasje gestoken. Een mazzeltje voor de beheerder, de Protestantse Gemeente Winsum-Halfambt.

Wat wil het geval? Aan de Nienhuisweg in Saaxumhuizen liggen twee begraafplaatsen. Van het kerkhof ín het dorp doet de gemeente Het Hogeland het beheer en onderhoud.

Weg hek…

Buitendienstmedewerkers Johan de Vries en en Jonny Wolters reden langs de begraafplaats buiten het dorp en constateerden dat het hekwerk dringend geverfd moest worden. In de veronderstelling dat het hek in onderhoud was bij de gemeente, namen ze het mee, na een belletje met de voormannen. Die gingen ervan uit dat de collega´s bij de kerk stonden.

Weg hek dus. Werk van dieven, dachten sommige mensen. Direct nadat Johan hoorde dat op Facebook rondging dat het hek gestolen was, hing hij een A4´tje met uitleg aan de pilaar. ´Misschien moeten we dat voortaan altijd maar doen als we het toegangshek bij een begraafplaats weghalen´, zegt hij lachend.

Normaal had de klus geen haast, maar uitgerekend deze week is er een begrafenis. De nabestaanden hebben een band met de begraafplaats mét hek en vroegen de gemeente vriendelijk het tijdig terug te plaatsen.

´Vanmorgen hebben we het hek in de werkplaats in Leens snel geschilderd. We hebben het zojuist teruggezet´, zegt Johan maandagmiddag. Zijn collega Jonny is ondertussen bezig om met de kwast de puntjes op de i te zetten.

Ze vatten het misverstand sportief op. ´We maken het volledig af. In het voorjaar komen we terug om het over te schilderen en de palen te doen. We gebruiken trouwens scheepsverf, de komende jaren hebben ze er geen omkijken naar.´

En zo heeft de kerkelijke gemeente zomaar een mooi geverfd hek.

En het hek bij de kerk in Saaxumhuizen? ´Dat ziet er nog goed uit en heeft geen schilderbeurt nodig. We hebben vanochtend even gekeken.´