Het water loopt je in de mond bij Yann Chocolaterie La Poutré, het winkeltje midden in de Westerstraat in Winsum. Sinds vier jaar eigendom van Iwikje la Poutré, een jonge onderneemster van 24. ´Op zaterdag helpt mijn moeder (Jolanda van Leeuwen) mij mee. Nieuwe klanten willen haar nog weleens complimenteren:´Wat heeft u een prachtige zaak!´ Ze denken dan dat ik een medewerker ben.´
Donderdagmorgen om tien uur vult Iwikje de bonbons bij. De eerste klant meldt zich al snel en wil zijn geliefde verrassen met een doos bonbons, het is immers Valentijnsdag. Iwikje vult de doos met precisie, doet er een vrolijke strik om en een tevreden man stapt de deur uit. Daar kan-ie mee aankomen!
Mijn ouders wilden mij een bijzondere naam geven, toch komt die gewoon uit een boekje
We moeten het eerst maar eens hebben over de opvallende naam van de chocolatier. ´Mijn ouders wilden mij een bijzondere naam geven, toch komt die gewoon uit een boekje. Maar ik ben nog nooit een naamgenoot tegengekomen. Wel stuitte ik op internet keer op een prijswinnende hond die Iwikje heet. De achternaam duidt op de Franse oorsprong, maar dan moet je wel erg ver terug.´
Iwikje nam de chocolaterie begin 2015 over van Jan Batstra. ´Ik woonde toen nog in Wehe-den Hoorn en maakte daar al bonbons. Een winkel in Winsum leek mij ideaal. Omdat Jan een vaste klantenkring had opgebouwd, heb ik de naam Yann gehandhaafd.´
Voor dit vak is creativiteit een vereiste. Het zijn stuk voor stuk handgemaakte bonbons, met alleen natuurlijke ingrediënten. ´Ik werk met mallen, maar probeer altijd een eigen invulling te geven aan de bonbons en andere lekkernijen zoals relatiegeschenken en bruidsboeketten. Voor de feestdagen, sinterklaas en moederdag pas ik mijn assortiment aan. Het creatieve zit wel in me. Schilderijen, boetseren en beeldhouwen liggen mij ook goed. En het zit in de familie. Mijn vader, Paul La Poutré, is bijvoorbeeld kunstenaar. Hij heeft een galerie bij Vesta in Groningen.´
Het is een misverstand te denken dat de ambachtsvrouw de hele dag niets anders doet dan snoepen van haar eigen producten. ´Ik ben nooit een chocolade-eter geweest. Misschien dat ik drie keer per jaar thuis een chocolaatje pak. Als je vijf dagen in de week de geur van chocolade ruikt en het fijnstof inademt heb je daar echt geen behoefte aan. Dan ben je er al vol van. Wel moet ik geregeld even iets proeven om te kijken hoe de kwaliteit is. Dat zijn heel kleine hoeveelheden. Mijn moeder heeft hetzelfde, zij zal hier ook geen bonbon pakken. Maar als ze thuis is, eet zij ze wel.´
Iwikje levert sinds kort ook aan een aantal filialen van Bruna
De klantenkring breidt zich gestaag uit. ´Ik heb veel lieve en leuke klanten. Er zijn zelfs Engelsen en Duitsers bij die als ze in de buurt zijn speciaal bij mij komen. Maar ik lever ook aan restaurants, banketbakkers en delicatessenwinkels. En sinds kort ook aan een aantal filialen van Bruna, bij een ansichtkaart kunnen mensen chocolade meesturen.´
De Winsumse is op donderdag, vrijdag en zaterdag geopend. Dinsdag en woensdag zijn de productiedagen. ´Dat is een doorlopend proces, waarbij ik niet even een klant kan helpen omdat chocolade snel stolt. In aanloop naar feestdagen ben ik vaker open en in de zomervakantie is de winkel een maand dicht, het is tenslotte een eenmanszaak. Gelukkig hebben de klanten daar alle begrip voor.´