Al bijna 20.000 keer met alle plezier naar Schier

Reinder achter de kassa, op een rustige novemberdag.

LAUWERSOOG/ULRUM Reinder van der Boor had ´geen flauw benul´ wat de baan inhield, toen hij reageerde op de vacature in toenmalig weekblad De Hogelandster. ´Je moest alle voorkomende werkzaamheden doen in de restauratie van de veerboot. Inmiddels doe ik het al bijna 39 jaar met veel plezier. Ik ga nooit met tegenzin naar mijn werk.´

De 59-jarige Ulrumer werkt sinds 28 april 1980 voor het bedrijf Rebos, Restauratie Bootdienst Schiermonnikoog. Gemiddeld vijf dagen per week runt hij samen met collega´s de restauratie op de Rottum en Monnik (reserveboot). Verkoopt er koffie, broodjes, frisdrank, snoep, fris, warme snacks, kranten en nog veel meer. Het tweede deel van elke overtocht bestaat vooral uit opruimen en schoonmaken.

´Gemiddeld ga ik twee keer per dienst naar Schier. Zeg maar vijftig weken per jaar. Even rekenen. Dat moet in totaal bijna 20.000 keer zijn geweest.´

In 2002 zette Reinder voor het eerst voet aan wal op Schier

´Elke keer heb je weer andere passagiers. Ze verkeren vaak in een goede stemming omdat ze een dagje, midweek of week weggaan of achter de rug hebben. In al die jaren maak je natuurlijk van alles mee. Daar zou ik wel een boek over kunnen schrijven. Dat de boot vastloopt vanwege te laag water of ijs, motorpech, storm, dat je niet kunt aanleggen vanwege hoog water. Mensen vinden dat soort calamiteiten eerst wel leuk, maar als de vertraging langer duurt dan een uur hoor je toch wel gemor. Bevallingen of mensen die overlijden, heb ik gelukkig nooit meegemaakt.´

Het frappante is dat Reinder pas in 2002 voor het eerst voet aan wal zette op het eiland. ´Misschien ben ik er vroeger weleens geweest, op schoolreis, maar dat kan ik me niet meer herinneren. Het kwam er gewoon nooit van. In 2002 kwam ik er voor het eerst en sindsdien gaan we minimaal één keer per jaar. Het is er geweldig, helemaal top. Het voelt voor mij  als thuiskomen. Ik ken er bijna iedereen. Iedereen groet en vraagt ´Dagje vrij?´ of ´Ook een dagje op Schier?´ Het gaat maar door. Heel leuk, maar soms kiezen we bewust voor een rustige wandelroute.´

We gaan zo zitten dat Reinder alleen naar buiten kan kijken

Echtgenote Sieneke deelt het enthousiasme over Schier. Het beviel haar echter allerminst dat Reinder zijn ogen tijdens de bootreis vooral gericht had op de restauratie. ´Op een bepaald moment zag Reinder dat zijn collega´s de drukte bijna niet aankonden. Ging-ie nota bene meehelpen! Sindsdien gaan we zo zitten dat hij alleen naar buiten kan kijken. Een vrije dag is een vrije dag.´

Dit jaar gingen Reinder en Sieneke vreemd, zoals ze het zelf noemen. ´We zijn voor het eerst van ons leven op Ameland geweest. Was ook leuk, maar Schier is veruit onze favoriet.´

Reinder begint om zes uur ´s morgens of om kwart over twaalf ´s middags aan zijn dienst. ´Het liefst doe ik de ochtenddienst, dan ben je de rest van de dag vrij. ´s Morgens doe je niet zoveel als je nog moet werken. Ik help vaak onze dochters mee met hun folder- en krantenwijk. Verder assisteer ik Sieneke geregeld bij het schoonmaken van het kantoor van Qbuzz in Zoutkamp. Dan pak ik even de stofzuiger. Sieneke maakt trouwens ook al jaren recreatiewoningen schoon op Suyderoogh.´

Reinder in de spelersbus van FC Groningen tijdens de open dag in augustus. Foto: Sieneke

Op dagen dat FC Groningen een thuiswedstrijd heeft, is Reinder niet op de veerboot te vinden. ´Sinds 1985 heb ik een seizoenskaart, ik ben bij 99 procent van de thuiswedstrijden. De prestaties vallen dit seizoen tegen. Het kon beter, zeg maar. Het komt goed, we hebben met Mahi en Cassierra eindelijk weer een voorhoede.´