Na zijn werk heeft Wim een vaste klus: de papiercontainers

De 2-jarige Mees brengt samen met zijn moeder oud papier naar de container.

De meeste mensen gaan direct na hun werk naar huis. Wim Bosma niet. Eerst wacht hem een andere klus: het afsluiten van de papiercontainers van de christelijke muziekvereniging De Bazuin in Winsum.

Klinkt als snel gepiept, maar Wim (63) is vaak meer dan een uur in touw. ´Ik ruim de boel buiten op en pak de containers efficiënt in. Laatst had iemand heel netjes dertig lege bananendozen opgestapeld. Die heb ik platgemaakt, anders is de container snel vol.´

´Meestal ben ik er even na vier uur. Om zes uur gaan de containers op slot. Zodra ik klaar ben, wacht ik rustig in mijn bedrijfsbus tot het zover is. Een shaggie erbij en heerlijk uitrusten van de werkdag.´

Wim kwam tien jaar geleden door toeval als niet-lid bij De Bazuin terecht. ´Oud-voorzitter Janneke Kuiper zag mij opruimen en inpakken. Ik had net mijn papier gebracht en ergerde me aan de rommel. Of dit geen leuk werk voor mij was, informeerde Janneke voorzichtig. Ze zochten nieuwe vrijwilligers. Zo ben ik erin gerold. Later vroegen ze mij om tijdens de wekelijkse repetitieavond in De Blauwe Schuit koffie te schenken. Dat is ook leuk om te doen.´

Wim sluit een volle container af.

Het meeste papier en karton wordt netjes aangeleverd, zegt Wim. ´Soms is het een zootje in en rond de containers, dan heb ik de smoor in. Nog erger is als mensen te beroerd zijn om naar Usquert te rijden en hier hun rotzooi dumpen.´

´Zakken met luiers, autobanden, piepschuim, een halve keuken, een compleet bankstel, een toilet. O ja, een koffiezetapparaat, in goede staat. Werkt prima. Ik kan het weten, want het staat nu bij mij thuis. Ja, wat is hier niet gedumpt?´

Wim doet voor Mulder Loonbedrijf in Noorddijk onderhoudsklussen bij diverse milieustraten, waaronder Usquert.

Het aanbod is de afgelopen tien jaar stabiel, zegt Wim. ´De tendens is al jaren: minder papier, meer karton door onlinebestellingen. December is mede daardoor met afstand de drukste maand. Al jaren krijgen we 12 volle containers (van 40 kuub) per maand vol, afgelopen december waren het er 21.´

´Eerst verdiende De Bazuin op jaarbasis ongeveer 35.000 euro met de inzameling. Die tijd is geweest. Nu halen we niet eens een derde deel. Toch blijft het een belangrijke inkomstenbron voor de muziekvereniging.´

Om de maand zamelt De Bazuin huis aan huis in. ´Met zeven auto´s rijden we door het dorp. Ik rijd een vaste route met twee hulpen.´

Een mooie service, toch zijn er legio Winsumers die hun oud papier liever brengen. In nog geen halfuur zijn het er zeker tien. Vriendelijk staat Wim ze te woord en helpt waar nodig.

De containers ´s morgens openen is de vaste taak van Johnny Baron, eigenaar van Baron Interieur. ´Officieel gebeurt dat om negen uur. Maar als Johnny het druk heeft, doet hij het eerder. Zaterdags regelen andere leden van De Bazuin de containers.´

Ten slotte, is Wim wel een beetje muzikaal? ´Mwah, ik kan geen muziekinstrument bespelen. Ja, een heel klein beetje orgel, dat heb ik vroeger thuis geleerd.´