Lijnentrekker Martjo kijkt eerst op Buienradar voordat hij begint

Verenigingen kunnen niet zonder vrijwilligers. Bij ZEC koesteren ze onder anderen terreinmeester en scheidsrechter Martjo Ritsema. ´Dit doe je voor de club, ik wil er niets voor hebben.´

Martjo, 73 jaar geleden geboren in Tzummarum en al 52 jaar inwoner van Zandeweer, is de vaste lijnentrekker bij de voetbalclub. Deze vrijdag rond de middag maakt hij zijn meters achter de kalkwagen op het verder uitgestorven sportpark.

´Twee keer per week moet dit gebeuren, kort nadat de gemeente gemaaid heeft. Een kwestie van afstemmen met Hans Kooi, de vaste maaier. Het gras gaat er meestal op dinsdag en vrijdag af.´

´Eén keer maaien in de week levert te veel maaisel op. Slechts één keer belijnen is ook niet goed, dan moet je na de tweede maaibeurt de boel opnieuw uitzetten. Een hele klus. Dat doe ik nu één keer per jaar, in augustus, voor de start van het seizoen.´

´Drie kwartier moet het drogen. Eén keer was ik klaar en begon het te plenzen. Alle kalk spoelde eraf, ik kon opnieuw beginnen. Dat was een wijze les, sindsdien kijk ik eerst op Buienradar.´

De velden werkt hij volgens een vast stramien af zodat hij niets vergeet. Ruim een uur duurt de klus. Het hoofdveld en het trainingsveld zijn dan klaar.

´Tot mijn 29ste was ik loonwerker, daar moest je in rechte lijnen bieten zaaien. Dat gebeurde op het zicht. Gps bestond nog niet. Daarna heb ik tot mijn pensioen bij Steenhuis Beton in Uithuizermeeden gewerkt. Daar kwam het ook aan op precisie. Kennelijk zit dat er nog altijd in.´

´Bij ZEC zijn ze tevreden. Ik hoorde laatst dat een scheidsrechter ergens een veld had afgekeurd omdat de lijnen heel erg krom waren. Dat zal hier niet gebeuren.´

Martjo kalkt niet alleen de lijnen, ook is hij verantwoordelijk voor het gereedmaken van de doelnetten, het plaatsen van de cornervlaggen en het netjes houden van de omgeving van de kantine.

ZEC heeft drie herenelftallen en één dameselftal.

Op zaterdagen fluit de voormalige KNVB-scheidsrechter vaak twee seniorenwedstrijden. ´Bij ZEC fluit ik en bij KRC in Kantens. Om twaalf uur begint de wedstrijd hier. Direct na afloop rijd ik naar Kantens.´

Martjo verveelt zich geen moment. Hij is voorzitter van de ouderensoos die elke donderdagmiddag klaverjast in dorpscentrum ´t Klokhoes. Dezelfde functie vervult hij bij toneelvereniging ´t Klokhoes, opgericht in 1980. Hij is het enige lid van het eerste uur.