Drie huizen heten Klokhoes en daar zit ´een goed verhaal´ achter

Stef (links, 26) en Lammert (29) met hun vader Fester Klok (50).

Liefst drie huizen in tweelingdorp Baflo-Rasquert heten Klokhoes. ´Er zit een heel verhaal achter´, zegt Stef Klok, eigenaar van Klokhoes in de Heerestraat in Baflo. ´Fiets maar even mee naar mijn pa.´

Eerst halen we Stefs broer Lammert op, die nog geen 250 meter verderop aan de Willem de Zwijgerstraat woont. Ook in Klokhoes, het bordje schittert aan de zijkant van zijn huis. We fietsen nog een halve kilometer naar Klokhoes nummer 3, aan de Jargesweg in Rasquert.

Stef woont aan de Heerestraat en krijgt veel reacties op het bordje.

Hun vader Fester doet het verhaal uit de doeken. ´Een oom van mijn vader had vroeger in Norg een vakantiehuisje dat hij Klokhoes had genoemd. Wij gingen in mijn kinderjaren vaak op vakantie in Noord-Drenthe en dan moesten we altijd even bij Klokhoes langs. ´Kijk, dat huis was van mijn oom Lammert´, zei mijn vader dan.´

Met die mooie herinnering wilde Fester iets doen. ´Mijn kameraad Paul Dijkstra heb ik gevraagd of hij een bordje met Klokhoes voor mij wilde maken. Hij maakte al snel een prachtig ontwerp. En toen bleef het stil. Tot mijn verjaardag. Als cadeau gaf hij mij het houten bordje.´

Het bordje van Lammert valt minder op vanaf de weg.

Zijn zonen kochten drie jaar geleden – toevallig in hetzelfde weekend – beiden een huis in Baflo. Fester was vastberaden: daar moest ook een bordje op komen. Ook al omdat zijn oudste zoon Lammert heet.

´Ik liet twee bordjes maken bij Tamara Bosma van Leuks uit Rasquert. Ze zijn van plastic en gaan nooit meer af. Ze overleven mij makkelijk.´

Fester schroefde de bordjes aan hun huis. ´Lammert en Stef waren aan het werk. Later vroeg ik ze wat ze ervan vonden. Bleken ze het beiden nog niet ontdekt te hebben. Ze vonden het hartstikke mooi.´

Zijn zoons knikken.

Fester: ´Nou… een goed verhaal, toch?´

Fester heeft als enige van de drie een houten bordje.