Dennis wisselde van hobby: van de akkers naar de waterkant

Flinke sneeuwbuien en kou deren hem niet. Dennis Meijer is verknocht aan snoeken. ´Het is genieten met dit weer, ik vind het heerlijk. Sommigen zullen mij voor gek verklaren, maar dat maakt mij niet uit.´

Dennis (36) vist deze sneeuwerige januari-ochtend met drie hengels in het Omsnijdingskanaal in zijn dorp Winsum.

´Om half acht ben ik 150 meter verderop begonnen, tegenover grandcafé Hunsingo. Eerst heb ik mijn tentje opgezet en het houtkacheltje aangestoken. Na vier uurtjes ben ik hiernaartoe verkast. Mijn tentje opnieuw opzetten was de moeite niet waard omdat ik er zo mee stop.´

Vissen laten zich vandaag niet zien. Zelfs een aanbeet is hem niet gegund. ´De snoeken staan niet aan. Het kan raar lopen, ik heb er ook weleens vier in vier uur gevangen. Elk moment kan het gebeuren, dat is het mooie van snoeken. Plop, weg! Het is fascinerend te zien als de dobber plotseling in beweging komt en wegschiet. Dan begint de actie en heb je het gevecht.´

´Ik ben een doorzetter. Ik geef niet op en blijf doorgaan. Als ik thuis zit, vang ik ook niks. Dit is voor mij een mooi tijdverdrijf.´

Het Omsnijdingskanaal is normaal gesproken een goed jachtgebied, zegt Dennis. ´Dit is een van mijn favoriete stekken. Hier zit veel snoek.´

Hij is gestopt met metaaldetectie, ook een hobby waar hij zich vol overgave op had gestort.* ´Ik was er wel klaar mee. De spullen heb ik allemaal verkocht. Alleen de vondsten liggen nog thuis.´

Een jonge Dennis met een snoekje dat hij ving bij Luit.

´In mijn jeugdjaren heb ik veel gevist. Mijn toenmalige overbuurman Luit Houtman leerde mij hoe je moet snoeken. Op den duur ben ik met vissen gestopt. Mijn oude hobby heb ik anderhalf jaar geleden weer opgepakt.´

Als aas gebruikt Dennis zeevis. ´Horstmakrelen, sardientjes en haring. Die haal ik op markt in Groningen en vries ik in. Voor 40 euro krijg je zo´n 15 kilo. Dood vis is ideaal, want de snoek is passief. Hij wil met deze watertemperatuur weinig moeite doen om aan voedsel te komen.´

Dennis bij zijn onthaakmat.
Dennis laat een van zijn filmpjes zien.

Dennis vist op de dagen dat hij niet hoeft te verschijnen bij zijn werkgever, groothandel Bernard Roerdink in Groningen. Soms vergezellen zijn zoon en dochter hem. Zijn visavonturen zijn te zien op YouTube en Facebook, onder de naam pike.attack.

´Op mijn filmpjes krijg ik veel reacties. De kijkers krijgen onder meer tekst en uitleg over de materialen, bijvoorbeeld over het juiste gebruik van de onthaakmat. Je wilt een vis goed behandelen en zo snel mogelijk terugzetten, want op het droge snakt hij naar zuurstof.´

Eerder verscheen op mijnhogeland.nl:
Straks naar de speeltuin; kinderen spelen, papa zoeken
mijnhogeland.nl/2020/07/22/31968/

Zijn grootste snoek (1,05 meter) ving Dennis ook in het Omsnijdingskanaal. Foto: Dennis Meijer