Pietje-precies in fotografie geniet van zijn hobby

Direct na zijn pensionering in 2017 stortte Piet Kampen uit Sauwerd zich op fotografie. Zijn 4441 volgers op Instagram (ijkmoment medio september) krijgen bijna elke dag een verse foto te zien.

Piet (71) laat op zijn computer foto´s zien die hij laatst gemaakt heeft tijdens een vaartocht op het Lauwersmeer met fotoclub Objectief uit Ten Boer.

Zeilboot op het Lauwersmeer. Foto: Piet Kampen
Jachthaven Hunzegat in Zoutkamp. Foto: Piet Kampen

De foto van een zeilboot is een van de toppers. Een van de reacties op Insta: ´Geweldig Piet, spiegeling volmaakt.´

´De foto´s die we gemaakt hebben bespreken we op de clubavond, iedere eerste dinsdag van de maand.´

Piet, geboren en getogen in Stedum, woont sinds 2000 in Sauwerd. Liefst 42 jaar was hij werkzaam in het openbaar vervoer.

´De laatste 14 jaar was ik buschauffeur op de streeklijnen, daarvoor treinconducteur bij de NS. Als buschauffeur heb ik mijn mooiste jaren beleefd.´

´De mensen in een bus zijn anders dan in de trein. Dat komt doordat je rol verschilt. Als conducteur heb je een controlerende functie, dan ben je voor de reiziger een ander persoon. Als je achter het stuur zit, lopen de mensen langs je en maken een praatje, bij het uitstappen groet je elkaar.´

Agressie in de bus maakte hij nooit mee, in de trein kreeg hij ooit een tik op de neus van een reiziger die geen kaartje en geldig legitimatiebewijs kon tonen. ´De man is later die dag opgepakt en heeft een halfjaar in de bak gezeten. Aan de klap heb ik gelukkig niks overgehouden.´

´Toen ik nog werkte had ik racefietsen als hobby. Daarmee ben ik gestopt, ik joeg mijzelf over de kop. Ik ken geen middelmaat. Als ik ergens voor ga, ga ik er vol voor. Met fotografie is dat niet anders.´

Aan het schuurtje van Piet hangt al 15 jaar een RIVM-meetpunt voor de luchtkwaliteit. Het kastje onderaan meet sinds begin dit jaar de hoeveelheid fijnstof.

´Ik heb altijd wel wat aan fotografie gedaan. En ik had een professioneel weerstation. Op twee websites kon je het weer en de verwachting zien voor Sauwerd en omgeving. De dure meetapparatuur was aan vervanging toe. Ik besloot de knoop door te hakken en vol voor de fotografie te gaan.´

Hij volgde cursussen (beginners, gevorderden en macrofotografie) en investeerde in goede camera´s. Canon, dat is het voor hem. ´Mijn nieuwste toestel is een Canon EOS R6 Mark II, sinds vorige week in mijn bezit.´

´Mijn passie is de macrofotografie. Dat vind ik mooi en daar geniet ik van. Ik ga naar tuinen toe om bloemen te fotograferen, zoals Hortus in Haren, Ewsum in Middelstum en Domies Toen in Pieterburen. Spinnen, insecten en paddenstoelen mag ik ook graag vastleggen.´

Zonnehoed met hommel. Foto: Piet Kampen
Amethistzwam of rodekoolzwam. Foto: Piet Kampen
Wilde cichorei. Foto: Piet Kampen

Bloeiende bermen bekoren hem eveneens. ´In onze bermen staan zoveel mooie bloemen en planten, onvoorstelbaar. Dan stop ik de apparatuur in de fietstas en trek eropuit.´

Het is allemaal hobby, het gaat hem om het maken van een mooie foto en lovende reacties op Insta doen hem goed. En hij legt de lat hoog. ´Ik ben zeer kritisch op mijn foto´s en zeer kieskeurig. Ik ben een pietje-precies.´

Piet is sinds een jaar huisfotograaf van ´s Heeren Loo in Bedum. ´Ik fotografeer activiteiten als carnaval, sinterklaas en kerstfeest en ben bij uitstapjes aanwezig. Het is heel iets anders dan bloemen fotograferen, maar ik vind het hartstikke mooi. Het is dankbaar vrijwilligerswerk.´