Rudi trekt veel bekijks met zijn fietscaravan

Rudi heeft Houwerzijl achter zich gelaten.

Met een zelfgebouwde caravan achter je fiets val je op. Weet ook de ontwerper en maker Rudi Zwier, die de blikken op zich gericht weet als hij op een zomerse dag van Lauwersoog naar zijn woonplaats Peize fietst.

In Zoutkamp stopt Rudi voor een korte pauze. Kan hij direct mooi zijn 2 meter en 2 centimeter lange, efficiënt ingerichte bicyclecaravan showen. De klep boven het wasrekje aan de achterkant klapt hij open en voilà: het keukentje. ´De afmeting is bepaald door de grootte van het eetbord.´

Achter het deurtje aan de zijkant gaat het slaapgedeelte schuil, waar je ook kunt zitten. Boven het voeteneind kun je je spullen kwijt. Daarnaast heeft hij lades ingebouwd. Op het dak een zonnecel voor de binnenverlichting en het opladen van de smartphone.

Rudi demonstreert op de Reitdiepskade in Zoutkamp zijn bicyclecaravan.

Rudi loopt naar de andere kant. ´De grootste innovatie is het zwierend luik, dat ik naar mezelf genoemd heb. Ik had er octrooi op kunnen aanvragen. Met een draai is het raam met horrengaas van binnen te openen.´

Het is de vierde fietscaravan van de 63-jarige oud-Winsumer. ´Ik wilde iets concreets doen voor de duurzaamheid. Ik ben een knutselaar en kan goed met hout werken. Op vakantie viel mij op dat je vooral in de file staat. In Frankrijk reden we een keer 100 kilometer om een vestingstad te bekijken. Maar pas op mijn 55ste zag ik Bourtange voor het eerst. Aan alle moois in de directe omgeving gaan veel mensen voorbij. Dat is toch jammer?´

´Mijn bicyclecaravan ben ik steeds meer gaan perfectioneren, aan de hand van wat huurders en deskundigen zeiden. Ik verkoop ze zodra die uitontwikkeld is en ik zin heb om een nieuwe te bouwen. Verkopen doe ik niet aan de eerste de beste, alleen aan mensen bij wie mijn product in goede handen is.´

Rudi in Houwerzijl.

´De eerste bouwde ik in 2014 en is gekocht door een Oostenrijker die erover gelezen had in de Tiroler Tageszeitung. ´De man kwam op een bergfiets zonder ondersteuning naar Nederland om hem op te halen. Met de bicyclecaravan fietst hij in zijn land bergen van boven de 2000 meter op, zonder ondersteuning.´

´De tweede bivakkeert ergens bij de poolcirkel. Schrijfster Lydia Rood nam hem mee naar de Noordkaap en heeft hem daar in bruikleen gegeven aan een kunstenares, in ruil voor een schilderij. Nummer drie staat in een schuur in Norg en is eigendom van een Zwitserse priester, een geboren Nederlandse. Ze is met pensioen en wil als corona het toelaat door Nederland reizen.´

Zijn huidige bicyclecaravan wilde hij graag in productie hebben, maar dat idee heeft hij laten varen. ´Het bleek te ingewikkeld, het komt op de millimeter. Het maakt ook niet uit, het is mijn hobby, al zou ik er zelf zeker tien per jaar van kunnen verkopen. Ik vind het leuk om het te ontwikkelen en anderen er een plezier mee te doen. En verhuren doe ik voor een vriendenprijsje. De eerste week kost 89 euro, daarna is het 59 euro per week. Op deze manier houd ik nog iets over om te investeren in nieuwe gereedschappen en productontwikkeling.´

Op naar Electra.

Zelf viert Rudi zelden vakantie met zijn vakantiehuisje op wieltjes. ´Het is toeval dat je me treft. Ik had hem verhuurd aan iemand die naar Schiermonnikoog ging. Die is daar ´s nachts gestruikeld over een boomstam en kon niet meer fietsen. Vijf dagen geleden ben ik naar Schier gegaan om de caravan op te halen en heb er direct een korte vakantie aan vastgeknoopt.´

´Ik stond op camping Seedune, onder bomen. Doordat de caravan goed ventileert, is de temperatuur binnen aangenaam. Mooi is dat je bij campinghouders altijd een streepje voor hebt, die vinden zoiets interessant. Mede omdat het gras niet onder mijn caravan lijdt, betaal je minder dan voor een tent.´

En is het fietsen zwaar? ´Het ding weegt zo´n 37 kilo. Als je eenmaal op gang bent, kun je er moeiteloos mee op vakantie in Nederland, ook op een fiets zonder ondersteuning.´

www.bicyclecaravan.com