Met dominee Klaas Pieterman achter het stuur in de buurtbus

Busje komt zo dankzij Klaas en de andere vrijwilligers.

Het is een prachtige voorziening voor de inwoners en zo houdt hij mooi zijn rijvaardigheid op peil. Daarom behoort Klaas Pieterman uit Niekerk tot het legertje van vrijwillige chauffeurs van Flexbus De Marne. ´Van lieverlee ben ik de een-na-oudste geworden.´

Elke maandagochtend is Klaas verantwoordelijk voor lijn 565. Zijn onafscheidelijke pet op, de klep helpt mooi tegen het zonlicht. En gestoken in een speciale jas voor buurtbuschauffeurs. ´Zo lijk ik toch een echte buschauffeur?´

Maar even mee met de chaufferende emeritus predikant die nog vrijwel elke zondag op de kansel staat. Eerst de hamvraag: trakteert hij de passagiers weleens op een preek? Klaas denkt even na en moet lachen: ´Je brengt me op een idee!´

Nou, dat gaat hem toch niet worden. Tijdens de rit heeft Klaas alle aandacht bij de weg nodig. Bovendien zitten de passagiers op behoorlijke afstand.

De chinees in Leens is helaas dicht, er is alleen nog afhaal (en aflevering) van passagiers.

De chauffeur noemt zich een gezegend mens. ´Ik ben 79 en heb nog nooit zo´n mooie leeftijd gehad. Ik hoef eigenlijk niks meer en ik functioneer nog net zo als vroeger. Ik heb genoeg te doen. Mij hoor je niet mopperen.´

De Niekerker staat extra vroeg op voor zijn wekelijkse busdienst. De wekker gaat om kwart over vijf.

´Wassen, aankleden, eten, de schapen verzorgen en de container moet bij de weg. Ik rijd naar de gemeentewerkplaats in Leens waar de buurtbus staat. Om kwart voor zeven drink ik een bakje koffie met de mannen. Zo blijf ik mooi op de hoogte van de nieuwtjes. Dan vertrek ik naar Houwerzijl, het beginpunt van de rit. Het vertrek is om 07.13 uur. De dienst duurt vier uur, het maximaal toegestane. Op één dag rijden we in totaal twaalf uur, dus met drie chauffeurs.´

Even poseren in Houwerzijl, het begin- en eindpunt van de rit.

Flexbus De Marne rijdt op doordeweekse dagen grofweg de route van de oude lijn 36. Via Zuurdijk, Warfhuizen, Wehe-den Hoorn, Molenrij, Kloosterburen, Kruisweg naar Leens vice versa.

´De buurtbus sluit in Leens en Wehe-den Hoorn aan op lijn 65. Die aansluiting moet je halen. De dienstregeling is strak, maar te doen. Mocht ik iets op het schema achterlopen, dan weet ik waar wat winst is te behalen. En je moet niet aarzelen. De tegenliggers moeten zien dat je door wilt rijden.´

Passagiers kunnen ook buiten de haltes instappen, als ze hun hand maar opsteken naar de chauffeur. ´Ideaal voor mensen die slecht ter been zijn.´

Met chauffeur Klaas door het fraaie Hogelandster landschap.

Eentonig wil Klaas zijn werk beslist niet noemen. ´Het is een mooie toeristische route. De weg is weliswaar altijd dezelfde, de omstandigheden zijn elke keer anders.´

Jong en oud maakt sinds 2006 gebruik van lijn 565. Jongeren uit dorpen rond Wehe-den Hoorn en Leens die de aansluitende bus naar Winsum of de stad nemen. En ook voor bijvoorbeeld een boodschap in Leens of een bezoekje aan De Theefabriek in Houwerzijl is de buurtbus ideaal.

Af en toe haalt Klaas een A4´tje tevoorschijn om het aantal passagiers te noteren. ´We zitten nu op zes. Ik ben niet ontevreden.´

Een beetje tijdverlies door een zitmaaier in Zuurdijk.

Klaas roemt de voorziening. ´Als je in een dorp woont zonder openbaar vervoer moet je bijna wel twee auto´s hebben. Je zit hartstikke vast als de ander de auto mee heeft naar het werk. De provincie en gemeente betalen deze voorziening, in feite de kosten van het busje en de brandstof.´

Saillant: de buurtbus rijdt niet meer door zijn eigen dorp Niekerk. ´Tot mijn groot verdriet moet ik wel zeggen. Ik heb er een aantal keren werk van gemaakt. Niet uitvoerbaar, wordt gezegd. Op een bepaald moment paste het volgens het bestuur van Flexbus De Marne niet meer in het schema.´

Tussen Warfhuizen en Wehe-den Hoorn.

Voor de bijna twintig chauffeurs – enkele jaren geleden nam de enige vrouw afscheid – is er een jaarlijks uitje en tegen de kerstdagen is in café Hoornstertil in Wehe-den Hoorn traditioneel een borrel waar de vrijwilligers als dank voor hun inzet een attentie krijgen.

De dienst zit erop. Wisseling van de wacht vindt even na elven plaats bij gemeentewerken in Leens. Klaas heeft grote haast en stapt direct in zijn eigen auto. ´Mijn vrouw heeft hem nodig om in Zoutkamp te komen. Ze moet er om half twaalf zijn. Ik vlieg nu naar Niekerk. Ze zit hartstikke vast als ik met de auto weg ben.´

Wisseling van de wacht is bij het voormalige stationsgebouw in Leens, waar politie en gemeentewerken zijn gevestigd.

Eerder verscheen op mijnhogeland.nl:
´Domie´ schildert rustig zijn hek, haasten heeft geen zin
mijnhogeland.nl/2020/11/29/40134/