Dankbare Can vrolijkt oersaaie brug in Mensingeweer op

Can (links) en Alex zijn blij met het resultaat.

Wat een geluk, net op tijd! Can Demren heeft zojuist de laatste hand gelegd aan zijn kleurrijke kunstwerk op de brug in Mensingeweer. Hij staat op het punt te vertrekken.

De oud-inwoner van Mensingeweer, inmiddels woonachtig in Drenthe, praat nog even na met Alex Plat, penningmeester van Dorpsbelangen Mensingeweer.

Alex: ´Het kunstwerk is bekostigd uit het dorpsbudget van de gemeente Het Hogeland. We hebben er als dorp over vergaderd. Het ontwerp van Can kreeg veel stemmen van de inwoners. Het project is vervolgens in gang gezet. Uiteindelijk heeft de totstandkoming twee jaar geduurd.´

De verf blijft volgens Can en Alex vijf tot acht jaar goed.

Een omwonende van de brug kwam met het idee om de brug te pimpen. Met de omlegging van de N361 verdween het gemotoriseerd verkeer, de weg loopt sinds 2016 door. Alleen een boer komt er nog met zijn trekker overheen.

Can: ´Ik heb geprobeerd de brug op een vrolijke manier te camoufleren. De kleuren zijn die van de omgeving: aarde, lucht, beplanting en graan. Als je eroverheen loopt, zul je zien dat het perspectief verandert.´

Het project is nog niet helemaal af. Las- en constructiebedrijf Schuttenbeld in Leens transformeert de vangrail in een bankje. Hangplanten zullen de boel verder opfleuren. Op een paaltje komt informatie te staan over het kunstwerk dat binnenkort nog een beschermlaag krijgt.

Can vertelt dat veel Pieterpatters hem tijdens de klus vroegen waar hij mee bezig was. ´Ze waren allemaal positief, vonden het erg leuk. Een fietser vormde een uitzondering. Hij zei: daar gaat ons belastinggeld. Daar heb ik maar niet op gereageerd.´

Can noemt zijn kunstwerk Over troubled water, naar de song Bridge over Troubled Water van Simon & Garfunkel. ´De titel en het liedje vatten het project goed samen. Mensingeweer is een fantastisch dorp, waar iedereen naar elkaar omziet. De mensen hebben mij in moeilijke tijden enorm geholpen.´

Binnenkort bepaalt het bestuur van Dorpsbelangen een datum voor een openingsfeestje.

O ja, en Can heeft goed nieuws: hij mag definitief in Nederland blijven.

Eerder verscheen op mijnhogeland.nl:
Mensingeweerster, maar hoelang nog?
mijnhogeland.nl/2018/10/17/5442/