Stokoud eikenhout in boerderij van Derk

Derk wijst een van de boorgaten aan.

Derk Meijer heeft de leeftijd van de gebinten in zijn monumentale boerderij aan De Vennenweg 1 in Tinallinge laten onderzoeken. De resultaten verleidden hem bijna tot een vreugdedansje. ´Het oudste deel is gedateerd op plusminus 1280.´

´Weet je wat zo bijzonder is? Jarenlang heb ik een timmer- en restauratiebedrijf gehad. We waren altijd in andere oude gebouwen bezig, zoals kerken. Dan restaureerden we bijvoorbeeld een preekstoel uit de 17de of 18de eeuw. Terwijl nu blijkt dat onderdelen in mijn eigen schuur nog ouder zijn. Daarmee ben ik zeer verguld.´

Het idee voor het bouwhistorisch onderzoek ontstond tijdens de versteviging van de kap van de schuur in 2020.

Derk bij een eeuwenoude schoor (steunbalk).

´Paul Datema was de aannemer, ik zijn knecht. We filosofeerden wat over de leeftijd van de gebinten. Voor één kant van de schuur zijn bij de bouw in 1855 waarschijnlijk uit zuinigheid eikenhouten gebinten hergebruikt. Die zouden afkomstig kunnen zijn van de edele heerd Borgerweersterheem die eerder waarschijnlijk op deze plek heeft gestaan.´

Derk (77) liet zogeheten dendrochronologisch onderzoek in Duitsland verrichten. Vier monsters en een plakje dat Paul had afgezaagd werden onderzocht op leeftijd. ´Dat plakje is gedateerd op circa 1480.´

De Historische Kring Baflo heeft inmiddels van Derk een exemplaar van het onderzoeksrapport gekregen. ´Zij gaan zich erover buigen.´

Eerder verscheen op mijnhogeland.nl:
Derks droom komt uit: rieten dak siert weer zijn boerderij
mijnhogeland.nl/2020/09/20/32276/