Slimme Skye is gek op haring, net als zijn baas Mark

Mark met Skye in de Kostersgang.

´Dat-ie zo groot is, valt mij niet op. Maar mensen die weinig met honden hebben, lopen met een boogje om hem heen. Komt ook doordat hij met zijn donkere kop misschien angst inboezemt.´

Mark van Urk (28) laat in Baflo Skye uit, zijn Amerikaanse akita. Bijna 2 jaar oud en met 50 kilogram reeds een zware jongen. ´In de hoogte is hij uitgegroeid, de borstkas wordt nog breder en de spieren ontwikkelen zich verder.´

Dat Skye geen veertje is, merkte Mark onlangs bij Intratuin in Duiven. Zijn viervoeter wilde slechts een enkeltje roltrap. ´Stonden we daar bovenaan en wilde hij niet naar beneden. Ik moest hem dragen. Nou, dan merk je wel wat 50 kilo is.´

Daar gaat Mark met Skye van de roltrap. Zijn vriendin Eliza Munniks maakte dit bijzondere plaatje.

´Skye is een knuffelbeer. Met kleine kindjes gaat hij super om. Hij is alert, loyaal en waakzaam, blaft als hij iets niet vertrouwt. Superlief is hij, en erg intelligent. Hij maakt zelf de deur open. Zet zijn ene poot tegen de deurklink, de andere tegen de deurpost. We hadden een traphekje geïnstalleerd omdat hij af en toe naar boven ging. Zelfs dat kreeg hij open.´

Veel Amerikaanse akita´s zullen er niet rondlopen op het Hogeland. Mark heeft ze nog niet gezien in de omgeving.

´Skye is een coronahondje. We hadden al een boerenfox van 12 en wilde er graag een hond bij. Het liefst een husky, maar die heeft net even meer ruimte en beweging nodig. Dat werd hem niet. Toen hebben gezocht naar een ander type hond. Ik houd ervan om af te wijken van het gebruikelijke en dat is gelukt. Skye heeft trouwens wel wat weg van een husky.´

´We hebben hem in maart 2020 opgehaald bij de fokker in Eindhoven. Het is geen makkelijk ras om op te voeden. Je moet er goed mee omgaan. We waren aangewezen op onlinecursussen. De fysieke puppycursus ging door de pandemie niet door.´

Evenals zijn baas is Skye dol op zoute haring. ´Woensdagmiddags koop ik regelmatig twee haringen, eentje voor mij en eentje voor hem. De haring is goed voor zijn vacht. En hij is ook fan van de pakketbezorger van PostNL. Die geeft hem altijd koekjes. Zonet kwamen we haar bus tegen. Skye ging direct zitten, wilde pas verder toen zij hem getrakteerd had.´

Nu nog even over de baas: Mark is opgegroeid in Winsum en woont nu zo´n twee jaar in Baflo. Hij werkt als teamleider voor de coronatestafsprakenlijn. Darten is zijn grote hobby. Zijn team (café J&A in Winsum) promoveerde in 2020 naar de eerste divisie. Daarna is er van darten in teamverband weinig meer terechtgekomen. Mark oefent vooral. Thuis, op zolder.