Wasserwacht-bus van Rob & Chantal: Geef hem genoeg olie en water en hij rijdt wel

De Wasserwacht-bus van Rob R. (Rinse) de Jong en zijn vriendin Chantal Ensing is een opvallende verschijning op de Noord-Groninger wegen. ´Als ik mensen voor het eerst meeneem, verbazen ze zich: Rob, de mensen kijken allemaal naar ons. Mij valt het niet meer op, ben er inmiddels aan gewend.´

De 57-jarige Feerwerder, van beroep docent fotografie aan Noorderpoort in de stad, kocht de Mercedes 407D met 72 pk-motor in 2013. ´Ik was al een tijd op zoek naar een dergelijke bus, maar als er ergens eentje te koop stond, was het me altijd net te ver weg. Deze komt uit de buurt van Oberhausen, over de grens bij Arnhem.´

´Twee Rode Kruis-verenigingen fuseerden waardoor hun wagenpark te groot was geworden. Alle verwijzingen naar het Rode Kruis hadden ze eraf gehaald om te voorkomen dat de wagen gebruikt zou worden voor verkeerde doeleinden, zoals in oorlogsgebieden.´

´De man die de wagen overdroeg, had tranen in zijn ogen. Het was zijn lievelingswagen. Hij wilde per se dat die in handen kwam van een particulier die er goed voor zou zorgen. Ik heb er tussen de 3500 en 4000 euro voor betaald.´

´Je kunt Wasserwacht vergelijken met onze reddingsmaatschappij KNRM, maar dan gekoppeld aan het Rode Kruis. Langs de Rijn worden natuurlijk veel activiteiten gehouden. In de bus lagen duikuitrustingen en dergelijke. Alles was eruit gehaald toen ik hem kocht.´

De wagen uit 1983 had minder dan 50.000 kilometer gelopen. Inmiddels gaat de teller richting 200.000. ´De Duitser zei: geef hem genoeg olie en water en hij rijdt wel. Dan haalt-ie makkelijk de miljoen. We zijn aardig op weg hè?´

Heel af en toe kampt de bus met probleempjes. De startmotor is al vervangen en de kleppen bleken niet goed afgesteld. ´Mijn buurman kwam naar mij toe om te vragen of ik de motor ergens anders wilde starten, zoveel rook ontstond er. Ik zei: buurman, ik ga er direct mee naar de garage.´

Tijdens een vakantie in Frankrijk wilde de motor een keer niet uit. ´Gelukkig ben ik lid van de club Dubbellucht. Als je een probleem hebt, meld je dat in de Facebookgroep en onmiddellijk stromen de tips binnen. Het euvel bleek een gescheurd slangetje te zijn. Kon ik direct zelf verhelpen. Handig toch?´

Hij kan maximaal 110, maar dan schudt alles

De docent gebruikt zijn voertuig voor woon-werkverkeer, tochtjes en als camper op vakanties met zijn gezin. Een Wasserwacht-bus is hij nog nooit tegengekomen. ´We rijden 90 à 100 kilometer per uur. Hij kan maximaal 110, maar dan schudt alles. Dat is niet prettig voor ons en ik wil het mijn machientje ook niet aandoen. Communiceren is bij die snelheid trouwens vrijwel onmogelijk.´

Een dezer dagen voorziet Rob de wagen van een daktent, waarna ze met zijn vijven op vakantie gaan. Op de laatste zaterdag van augustus worden muzikanten die optreden tijdens de ZomerJazzFietsTour zoals elk jaar door hem rondgereden.