Met het skûtsje naar het Groningse Winsum

De Connie vaart de sluis bij Abelstok binnen nadat het Durk is gelukt bij het bedieningspaneel te komen.

Dat valt nog niet mee, de sluis bij Abelstok bedienen vanaf een 16 meter lang skûtsje. Durk Bakker en Connie Hermus ondervinden dit vrijdagochtend als ze op weg zijn naar Winsum.

Precies tegenover het bedieningspaneel ligt een schip afgemeerd, waardoor het verdraaid lastig manoeuvreren is. Uiteindelijk komt het goed. ´Altijd rustig blijven´, luidt het devies van de ervaren schipper Durk (56) die samen met zijn één jaar jongere vriendin vakantie viert in Groningen. ´We zijn een dag in de omgeving van Leens geweest, blijven een nacht in Winsum en gaan dan verder naar Delfzijl.´

De skûtsje nadert de Jeneverbrug in Winsum.

Zodra ze aangemeerd zijn in Winsum bedankt een overbuurman hen voor zijn prachtige uitzicht. ´Morgen gaan we verder, je kunt er nog even van genieten´, roept Durk terug.

De Connie, een vrachtzeilschip van 32 ton, werd in 1911 gebouwd in Sneek en diende voor het vervoer van terp-aarde. De Leeuwarders verzorgen vanaf het schip dagtochten in Friesland.

Hun tweede skûtsje, It Lieuwke uit 1900, 12 ton en 11 meter lang, hebben ze in de verhuur. Dit schip werd vroeger gebruikt voor aardappeltransport.

Een buurman beschilderde het luik van het skûtsje.
Durk en Connie in Winsum, samen met hun hond Maaike.