De Haver-bewoner Peter vindt De Poolse Bruid geweldig (en een caravanstalling he-le-maal niks)

Peter Koetsier scharrelt deze woensdagochtend rond op het erf van boerderij De Haver (anno 1894), aan het Boterdiep tussen Bedum en Onderdendam. Het is er rustig, dat zal over enkele uren anders zijn als de mensen van licht en geluid arriveren.

Peter heeft net kort overleg gehad met productieleider Siri Klein Robbenhaar van Noord Nederlands Toneel. Ze rijdt het erf af, begeleid door Kleintje, de 5-jarige hond van Peter.

Ik had in de voorbereiding al zoveel scènes gezien dat ik de voorstelling wel kan dromen

Deze avond is de volgende voorstelling van De Poolse Bruid, een theaterbewerking van de succesvolle film uit 1998 en een coproductie van Noord Nederlands Toneel en Toneelgroep Echo. ´Mijn taak is om hand- en spandiensten te verlenen´, zegt de bewoner van de monumentale boerderij.

In de schuur is een tribune opgebouwd voor 200 bezoekers. Daarnaast een sfeervol ingerichte foyer. Bezoekers kunnen parkeren op een stuk weiland. Fietsers kunnen hun stalen ros op het erf kwijt.

De belangstelling voor De Poolse Bruid is groot. Alle voorstellingen zijn – voorlopig? – uitverkocht. Peter is bij de première geweest, samen met zijn dochter. ´Maar ik had in de voorbereiding al zoveel scènes gezien dat ik de voorstelling wel kan dromen. Misschien vond ik het daarom wel wat lang duren.´

De 64-jarige Onderdendamster woont sinds vier jaar in De Haver, waarvan het voorhuis door bevingsschade in de stutten staat. Stichting Het Groninger Landschap heeft de boerderij in 2017 overgenomen van de NAM. Geregeld komen fietsers spontaan aanwaaien. ´Laatst nog Amerikanen en Duitsers die op de bonnefooi door Nederland fietsten. Dit is een bijzondere boerderij op een bijzondere plek. Zes gezinnen hebben hier voor mij gewoond. Daarna is De Haver nog een poos gekraakt.´

In de tijdelijke bestemming van de schuur kan Peter zich helemaal vinden. ´Deze boerderij is zeer geschikt voor dit soort culturele evenementen. Dit spreekt me aan. Je kunt er ook een caravanstalling van maken, dat vind ik dus helemaal niks.´

De Poolse Bruid wordt nog tot en met 21 juli opgevoerd in De Haver. Mogelijk komen er extra voorstellingen. Zie daarvoor de site van Noord Nederlands Toneel.