´Pieterpadvarkens´ Cleo & Drab zijn er vooral ook voor de brandnetels en distels

Moniek, Elynne, Alissa en Hylke aaien Drab (voor) & Cleo.

Kijk nou eens! Pieterpadlopers staan vaak even stil bij de varkens Cleo & Drab van Hylke en Moniek Vellinga om vervolgens de camera te pakken. De dieren moeten inmiddels op honderden foto´s en filmpjes staan.

´Het Pieterpad is niet de reden dat we de varkens houden´, vertelt Hylke. ´Ze ontdoen ons terrein van brandnetel en distel. Daar zijn ze verdraaid goed in. Ze wroeten alles om en eten ook de wortels op. Wij voeren ze daarnaast aardappelen, groente en fruit.´

Hylke (36) en Moniek (34) wonen sinds november met hun twee dochters Alissa (7) en Elynne (6) op de boerderij langs het fietspad/Pieterpad in Klein Garnwerd, op 100 meter van de Reitdiepdijk. Zes weken oud waren de varkens, een kruising tussen een Bentheimer en een Pietrain, toen ze verhuisden naar het Hogeland.

Moniek: ´We hebben ze gekocht in Wildervanksterdallen. Op de weg ernaartoe hebben Alissa en Elynne de namen bedacht.´

´We vinden ze heel leuk´, roepen de meisjes in koor. ´Net als onze kuikens.´ Ze doelen op de Groninger meeuwen (hoenderras) die onlangs uit het ei kropen.

Hylke: ´Deze boerderij was tot acht jaar geleden in bedrijf en werd sindsdien bewoond door anti-kraak. De provincie had de boerderij met land aangekocht als natuurcompensatie voor de nieuwe provinciale weg die tussen de stad en Winsum zou komen. Toen dat plan niet doorging, werd de boerderij te koop gezet.´

Leuk is dat de twee er direct aankomen en beginnen te knorren als je ze groet

´Naar zo´n plek zochten we. We hebben hier alle vrijheid om ons heen en kunnen heel anders leven dan in het dorp. Sinds de verhuizing zijn we meer op Garnwerd gericht, waar onze dochters op school zitten´, vertelt Moniek, mobiel pedicure van beroep en één ochtend in de week werkzaam bij slager Hans Hasper in Winsum. Haar echtgenoot verdient de kost als onderhoudsmonteur.

Terug naar de varkens, die dagelijks gefotografeerd en gefilmd worden door met name passerende Pieterpadlopers. ´Ze zijn bijzonder, varkens zie je weinig meer in het landschap. Geregeld raken we door de varkens in gesprek met wandelaars, die altijd goedgehumeurd en vriendelijk zijn.´

Moniek: ´Leuk is dat de twee er direct aankomen en beginnen te knorren als je ze groet.´

Binnenkort komt een beer naar Klein Garnwerd om Cleo te dekken. ´Een varken krijgt al snel acht jongen en we willen drie of vier varkens overhouden. Dan nemen we afscheid van de soms erg felle Drab. Zij gaat Flappie achterna, zeg maar.´