Oerrock-voorzitter Sietze meet het geluid van de crossauto´s in Winsum

Een man op een tuinstoel, onder een parasol met naast hem een microfoon op 5 meter hoogte. Sietze Boonstra meet zaterdag in een weiland langs de Garnwerderweg het geluid van de autocross die ten zuiden van Winsum plaatsvindt. Saillant detail: Sietze is zelf voorzitter van Oerrock in Ureterp, ´het grootste festival van het Noorden´.

Sietze zit op bijna 1 kilometer afstand van de cross, de wind komt naar hem toe. ´Het is nu pauze, zodra de races weer beginnen, moet het stil zijn en kan ik niet praten. Het meten komt heel precies.´

Het blijkt een gedwongen pauze. In de verte klinken sirenes. De races liggen geruime tijd stil vanwege een ongeluk waarbij een deelnemer bekneld is geraakt.

´Samen met een compagnon heb ik een bedrijf in Groningen, Geluidmeesters. We verrichten akoestisch onderzoek in opdracht van gemeenten en bedrijven. Hier zit ik in opdracht van de gemeente Het Hogeland. Ik meet of het geluid binnen de normen blijft die in de vergunning staan.´

Ingeschakeld bij papegaaienoverlast

Bij een overschrijding neemt hij onmiddellijk contact op met de organisatie, in dit geval Autosport Groningen. ´Die haalt auto´s die te veel decibels produceren uit de race. Ook op het terrein wordt het geluid trouwens gemeten.´

Niet alleen bij auto- en motorsporten maakt hij zijn opwachting. ´Soms maak je bijzondere dingen mee. Zo ben ik een keer ingeschakeld bij papegaaienoverlast en bij een paaldansclub waarbij de bovenburen klaagden dat de paal steeds tegen het plafond stootte.´

Sietze heeft zijn werk hervat.

En bij popfestivals is hij natuurlijk beroepshalve vaak te vinden. Meten doet hij niet bij Oerrock, het festival in Ureterp waarvan hij voorzitter is en een van de oprichters. ´Afgelopen hemelvaartsweekend hadden we een recordaantal van 35.000 bezoekers op onze 20ste editie. We hadden fantastische namen zoals Golden Earring, Ilse DeLange, Jet Rebel en Guus Meeuwis. Moet je nagaan dat we op onze eerste editie in 2000 welgeteld 170 bezoekers hadden.´

En klachten over het geluid? ´Minimaal. Geen. Oerrock vindt op behoorlijke afstand van het dorp plaats. We houden het geluidsniveau in de gaten en het festival heeft de sympathie van de dorpsbewoners.´

De Fries heeft een baan die alleen bij redelijk tot goed weer uitgevoerd wordt. ´Bij regen kan niet goed gemeten worden, datzelfde geldt als er sneeuw ligt of als het vriest.´ Hij geniet van zijn werk, zeker als het midden in een weiland is, maar ook van het deel dat achter het bureau gebeurt: het verwerken van onderzoeksresultaten in rapporten.

Sietze neemt weer plaats op de stoel, de organisatie hervat de wedstrijd. De onfortuinlijke crosser is met een ambulance op weg naar het ziekenhuis.