Na een kwarteeuw weer nieuwbouw op ´t Stort dankzij Ronald en Iris

Ronald kijkt naar zijn woning in aanbouw.

Op ´t Stort wordt gebouwd en dat is bijzonder. De laatste nieuwbouw dateert van 1994. Ronald Plandsoen en Iris van der Wal laten in de buurtschap bij Leens een houtskeletwoning zetten op de plek waar hun arbeidershuis stond.

Vorige week ging de vlag in top omdat – bijna – het hoogste punt was bereikt. ´Eigenlijk hadden we zin in bier´, zegt Ronald lachend, ´sindsdien is het huis zeker nog 5 centimeter hoger geworden.´

´We´ zijn in dit geval Ronald en de bouwer, Harold Koopmans, eigenaar van timmerbedrijf HKM Noord. Ronald verleent af en toe hand- en spandiensten, maar loopt Harold in diens ogen vooral voor de voeten.

Een maand geleden begon de bouw op beton dat eind vorig jaar al werd gestort. Ronald: ´Eind dit jaar moet het huis wind- en waterdicht zijn en voorzien van een rieten dak. Volgend jaar vindt de verdere afwerking binnen plaats. We hebben geen haast, wie haast heeft maakt fouten. Bovendien veranderen onze plannen hoe het binnen moet worden om de haverklap.´

Ronald vorig jaar omstreeks deze tijd bij de woning die inmiddels gesloopt is. Ronald en Iris wonen drie jaar op ´t Stort na een jarenlang verblijf op Kreta.

´We hebben de hele winter op beton gekeken. Toen dachten we: waar zijn we aan begonnen. We wonen in ons gastenverblijf en daar is het prima toeven. Maar nu de bouw eenmaal gevorderd is, kijken we ernaar uit om in de woning te trekken. Dit is toch een prachtige plek, voor en achter kijk je uit over de weilanden.´

En daar is Harold het roerend mee eens. ´Ik heb alleen thuis op een mooiere plek gewerkt dan hier.´ Hij bewoont een door hem volledig gerestaureerde boerderij aan het Reitdiep in het gehucht Electra.

Ronald en Iris hebben gekozen voor de hoogste graad van isolatie. Op de nog te bouwen carport komen zonnepanelen en het huis krijgt een lucht-waterwarmtepomp.

Als je door hun tuin banjert, raak je met mensen aan de praat hè

Het bevalt de twee na hun eerdere verblijf op Kreta* onverminderd goed op deze bijzondere plek op het Hogeland. Iris kan daar prima haar werk doen als vertaalster Engels-Nederlands en huisman Ronald vervoert als taxichauffeur cliënten van Cosis naar hun dagbesteding. Geregeld pakt hij zijn racefiets, kilometers maakt hij vooral in de volgens hem supergezellige maandagavondgroep van de Toer- en Fietsclub Winsum.

En alom lof over de mensen in de omgeving. ´De openheid van de mensen hier heeft mij verrast. Wij zijn onze kater Tommy, een Brits Korthaar, blauwgrijs van kleur, kwijt sinds eind februari. We hebben overal gezocht en in de omliggende dorpen posters opgehangen en 1800 stencils huis aan huis bezorgd. En als je door hun tuin banjert, raak je met mensen aan de praat hè. Ze reageerden allemaal ontzettend aardig en meedenkend. We hebben al diverse tips gekregen, helaas is Tommy nog niet terug. We blijven hopen.´

*https://mijnhogeland.nl/2018/06/23/stort/ Van Kreta naar het mooiste plekje van Groningen: ´t Stort bij Leens