De jas kan uit, Poppo krijgt het warm op de selectiekar

De aardappelplanten zijn inmiddels hard op weg naar volwassenheid en dat betekent dat het tijd is voor selectie. Poppo de Groot doet dat vrijdagmorgen op 11 hectare pootaardappelland (ras: Innovator, vooral bestemd voor export). Het land aan de noordkant van Warffum is van maatschap H.E. Clevering, Poppo is bedrijfsleider.

Met de koptelefoon op en luisterend naar Radio Noord doet de Warffumer zijn werk. Het wordt warmer, de jas kan uit. ´Heerlijk om zo alleen op het land bezig te zijn. Koffie en regenkleding heb ik bij me, ik ben van alle gemakken voorzien´, zegt hij even later.

Hup, even een verkeerd plantje uit de grond trekken.

´Ik haal de zieke plantjes eruit, dat moet een paar keer in het voorjaar. Dat moet goed gebeuren, want de keurmeesters van de NAK zijn streng. Tot dusverre heb ik vooral aardappelopslag verwijderd.´ De planten groeien goed. ´Je kunt mooi het verschil zien, naar de dijk toe is de grond zanderiger en staan de planten hoger dan hier waar de klei zwaarder is.´

De selectiewagen dateert van 1995. Poppo – van 1958 – kan zich de tijd nog goed herinneren dat je deze klus lopend deed, met de zak op de nek. ´Ik doe dat nog weleens als het land te nat is voor de wagen.´

Terug naar de dijk.