Gezelligheid troef bij sportieve 60-plussers (die het voetballen nog niet verleerd zijn)

De gele hesjes hebben het zwaar. Vanaf links: Jelte Oosterhuis, Jacob Werkman, Berend Baar, Chris Boersma en Anneé van der Muil.

Twaalf voetballers in het veld en twee geblesseerden langs de kant. Bedrijvigheid op het sportcomplex van Noordpool UFC op de woensdagmorgen, waar de walking footballers hun wekelijkse onderlinge potje spelen. Rennen is verboden voor de 60-plussers, ze mogen alleen in wandeltempo voetballen.

De oudste speler ontbreekt. De 84-jarige Bert Stiekema heeft last van zijn heup en komt daardoor al een halfjaar niet in actie. ´Twee keer per week ga ik naar de fysiotherapeut. Ik hoop dat ik ooit weer kan meedoen.´

De langdurig geblesseerden Simon (met Nouska, een Schnauzer van 8 jaar) en Bert.

Inmiddels vaste toeschouwer Bert krijgt gezelschap van collega-geblesseerde Simon Heuvel. Liesproblemen houden hem aan de kant. Daarmee komt het aantal toeschouwers op vier, want ook het hondje van Simon volgt nauwlettend de ontwikkelingen op het (halve) kunstgrasveld. Daar laten verscheidene voetballers zien dat ze het spelletje nog niet verleerd zijn.

Noordpool-voorzitter Henk Bos is het voetballen nog niet verleerd. Hier geeft hij Chris Boersma en Jan van Duinen het nakijken. Rechts Jan Hendriks.

Bert vertelt dat het er altijd sportief en gezellig aan toegaat. ´Het is een ontzettend leuke groep van in totaal zo´n 25 man. We beginnen woensdags om tien uur, maar zitten ruim van te voren al aan de koffie. Ook na afloop drinken we nog koffie en fris – geen bier – en daarna gaan we naar huis. Leuk is ook dat je nu speelt met mannen waar je vroeger tegen speelde, want onze leden komen uit Uithuizen en omliggende dorpen.´

´We voetballen onderling en incidenteel doen we mee aan een toernooi. Deze maand nog en dan hebben we een stop van twee maanden. We sluiten eind juni af met barbecue waarbij ook de dames welkom zijn.´

De sportieve heren houden ermee op. Henk Bronk is eerder al licht geblesseerd afgehaakt en komt met nat haar onder de douche vandaan. De meesten doen nog even rek- en strekoefeningen waarna ze de ochtend afsluiten met douchen en een bescheiden derde helft in de kantine.

Na het potje een cooling-down. Vanaf links: Henk Bos, Anneé van der Muil, Jacob Werkman, Henk Schaaphok, Jan van Duinen en Jelte Koopman.