Met z´n negenen de Noorder Rondrit rennen

Drie deelnemers aan de eerste Noorder Rondrit Estafette zaterdagmiddag rond vijf uur in de buurt van Schaphalsterzijl.

De 157 kilometer lange estafetteloop met start en finish bij de Fraeylemaborg in Slochteren volgt in grote lijnen de route van de schaatsklassieker. Dus doen de lopers onder meer Fraamklap, Uithuizen en Zoutkamp aan. De organisatie is in handen van Loop Events.

De deelnemers op de foto zijn van Loopclub Burgum. Dit team legt het traject met negen lopers af – iedereen rent dus pakweg 17 kilometer – en vertrok omstreeks kwart voor vijf ´s ochtends. Op dat moment was het team van AV Fivelstreek uit Delfzijl al drie kwartier onderweg.

De zes anderen hadden alle tijd om rond te kijken en kaas te kopen bij de biologische boerderij

In groepjes van drie leggen de Friezen steeds 10 kilometer af, waarna afwisseling volgt. Zij hebben ervoor gekozen om twee van de drie te laten fietsen. De eerstvolgende wissel is even verderop gepland, bij biologische boerderij Kleikracht. En inderdaad, de overige zes wachten daar met twee auto´s. Ze hadden alle tijd om rond te kijken en kaas te kopen bij het bedrijf van Jolanda Roggeveld en Martin Wiersema.

Siebren Boerma uit Garyp (rechts op de foto) is lyrisch over het gebied. ´Ik wist niet dat het hier zó mooi was. We zijn door prachtige dorpjes gekomen en ook het landschap spreekt me aan. Ik had altijd het idee dat het hier leek op Noordwest-Friesland.´

Siebren meldt de volgende dag dat zijn team tegen half negen ´s avonds in Slochteren arriveerde. ´Vanochtend was ik wel een beetje brak, maar al met al is de loop zeker voor herhaling vatbaar.´