Sjoerd met maatje Nicky achterop naar de markt in Leens

Sjoerd met Nicky bij de kaasboer. Maaike Koree helpt hem.

Sjoerd van Wijk (78) uit Ezinge is woensdagmorgen op weg naar Leens, naar de weekmarkt. Doet-ie bijna elke week. Het is een mooi gezicht hem te zien fietsen met achterop jack russell Nicky.

´Zij is mijn maatje, zou niet weten wat ik zonder haar moest. Ze is met haar 11 jaar al aardig op leeftijd. Soms zeg ik: eigenlijk zou het beste zijn als we tegelijk gaan, dan hoeven we elkaar in elk geval niet te missen.´

´Ik ben al veertig jaar alleen en dan is een hondje een kostbaar bezit. Nicky is ontzettend lief naar mensen toe, maar van de meeste honden moet ze niets hebben.´

Soms heeft-ie twee jack russells in huis. De buren, die hij al veertig jaar als zijn beste vrienden beschouwt, hebben er ook eentje. Sjoerd past op hem als ze even weg zijn. ´Anders blaft hij de hele tijd. Zodra die bij mij is, gaat hij in mijn stoel zitten en hoor je hem niet meer. Ja, dan ben ik wel even mijn plekje kwijt.´

Nicky zit los in de houten mand achter op de fiets. Dat is niet voor niets. ´In het begin zat ze vast aan een riem. Ze is er toen een keer uitgesprongen en bleef hangen aan de riem. Ik kon haar net op tijd vastpakken. Sindsdien zit ze los. Het bijzondere is dat ze het daarna nooit meer geprobeerd heeft.´

De Ezinger heeft drie vaste adresjes op de markt. ´Ik ga naar de poelier voor kip, naar de kaasboer voor kaas en koop altijd twee zoute haringen bij de visboer.´

Mijn dochter Rina zei tegen Sjoerd: moet je eens zien, daar hangt opa

Sjoerd is met Nicky op weg naar Leens.

Sjoerd is een jaar of vijf geleden met Nicky zonder het te weten op het doek vastgelegd. En niet door de eerste de beste: kunstschilder Theo Onnes uit Eenrum. ´Een dorpsgenote attendeerde mij erop. Ik wist van niks. Mijn dochter Rina ook niet. Zij was met haar zoon Sjoerd in het UMCG en zag het enorme schilderij hangen bij het kinderziekenhuis. Moet je eens zien Sjoerd, daar hangt opa, zei Rina.´

´Achteraf bleek dat Theo een snelle schets van mij en Nicky had gemaakt toen ik een keer voorbijfietste. Later passeerde ik hem weer eens en toen riep hij mij. Vertelde dat hij al tijden naar mij op zoek was en het schilderij geschonken had aan de Vrienden van het UMCG.´

Het kunstwerk kan op zijn instemming rekenen, op één voor hem niet onbelangrijk detail na. ´Theo heeft een langharige fox geschilderd in plaats van een jack russell. Rina heeft het schilderij gefotografeerd en op mijn verzoek bij Vaszlovszky in Winsum de fox laten veranderen in Nicky. Theo zei later dat hij het geen probleem vindt, zolang de foto maar voor privédoeleinden is.´