Boeren in spe zijn er vroeg bij in Sauwerd

En of de jongens goed samenwerken! Links Jochem, rechts Thys.

De broers Thys (9) en Jochem (7) Poelma zijn vrijdagochtend iets na zevenen al hard aan het werk in Sauwerd. Met een emmer halen ze water uit de sloot voor hun moestuintjes.

Het is een aandoenlijk gezicht, de twee bezige bijen langs de Provincialeweg.  De oudste: ´Papa en mama vroegen ons om water uit de sloot te halen, want kraanwater mag je niet meer gebruiken voor de tuin. Dit water kan net zo goed, is misschien zelfs beter.´

Thys belandt tot kniehoogte in de sloot: Twee kletspoten, niks aan te doen

De taken zijn goed verdeeld. Thys haalt het water uit de sloot, Jochem filtert het en leegt de emmer in een cementkuip op de aanhanger van hun skelter.

Oeps, daar verstapt Thys zich. Hij belandt tot kniehoogte in de sloot. ´Twee kletspoten, niks aan te doen.´ Op de wal trekt hij de laarzen uit en giet het water eruit. Ze gaan direct weer aan en hup, verder met de klus.

De twee broers hebben thuis ieder een aparte moestuin en ook nog een gemeenschappelijke in Wetsinge. ´We verbouwen zonnebloemen, tomaten, komkommers, aardbeien en bonen.´

Voor de twee Poelma´s staat als een paal boven water wat ze later willen worden. Thys: ´Boer natuurlijk. We werken al vaak op Onstaheerd, de biologische boerderij. Ik mocht gisteren zelfs een klein rondje op de trekker rijden. Op het land hoor!´