Voordat Op Roakeldais losbarst, moet er echt wel wat gebeuren!

Jan verplaatst een kassahok.

Met een shovel rijdt-ie af en aan. Jan Lofvers (72) is maandagmorgen een van de tientallen vrijwilligers die in touw zijn op het terrein van Op Roakeldais.

Voordat Op Roakeldais/Rikodais deze week losbarst, moet er wel het nodige gebeuren. ´Anderhalve week geleden zijn we al begonnen, onder meer met het opbouwen van het podium in de hal´, vertelt Jan, een van de pakweg zestig vrijwilligers. Alsof hij niet anders doet, zo handig gaat hij om met de heftruck. ´Hiermee zet ik kassa´s, hekken, aardappelkisten, lichtmasten en toilethokjes op de juiste plek. Verder help ik overal mee waar nodig.´

Ik kijk, luister en drink een biertje en neem Betsy na afloop weer mee naar huis

Zeven jaar werkt de gepensioneerd vrachtwagenchauffeur mee als vrijwilliger. ´Het is een mooie invulling van mijn vrije tijd. We hebben een ontzettend gezellige ploeg en niemand van Op Roakeldais wordt betaald. We zijn allemaal echte vrijwilligers.´

Tijdens het dansfestival is hij elke avond als bezoeker aanwezig. ´Mijn vrouw Betsy speelt altsaxofoon bij Triton/Euphonia, de muziekvereniging die de dansoptredens begeleidt. Ik kijk, luister en drink een biertje en neem haar na afloop weer mee naar huis.´

Jan en Betsy zijn nooit gastgezin geweest. ´Dat leek ons niet zo handig, want Betsy was vanwege mijn werk altijd alleen.´

Na afloop van het festival is de Warffumer nog meerdere keren per week in de Op Roakeldaishal te vinden. ´Ik ben de horecabeheerder van de evenementenhal en regel de in- en verkoop.´

Op Roakeldais is in 1966 begonnen als folkloristisch dansfestival. In 2000 werd Op Rikodais op het festivalterrein aan de programmering toegevoegd. Daarmee werd het programma verbreed met andere feestelijke activiteiten en ontstond een breed dans- en muziekfestival met als basis de traditionele culturele dans uit alle windstreken.

Voor het programma en meer info: oproakeldais.nl