Voor een ‘gevorderde amateur’ maakt Koos wel heel mooi glas

Heel bescheiden noemt Koos Bladt zichzelf een gevorderde amateur als hij zich vergelijkt met professionele glaskunstenaars. Maar tsjonge, wat maakt de 66-jarige Garnwerder prachtige glazen decoraties, voor binnen en buiten!

BelaGlaso heet zijn winkel/atelier aan de Hunzeweg. ´BelaGlaso komt uit het Esperanto (kunstmatige wereldtaal) en betekent mooi glas. Ik ben de enige in de wereld die deze naam voert.´

Zijn atelier en winkeltje staan vol met zijn creaties, waarin het licht prachtig reflecteert. Alles is van glas, de standaards uitgezonderd. Die maakt een smid in Slochteren.

Koos is geen glasblazer, wat sommigen ten onrechte denken. Het glas, afkomstig uit Mexico, snijdt hij tot kunstwerken. Zo ook de zwarte schaal met rode lijnen. Zo kaarsrecht dat die bijna in een fabriek lijkt gemaakt.

´Voor de vorm van de schaal gebruik ik mallen. Die rode lijnen zijn strookjes gesneden glas. Ze moeten allemaal exact dezelfde lengte hebben. Voor één schaal ben ik soms een dag aan het snijden. En dan moet-ie nog de oven in. Sommige objecten staan er dagenlang in, met steeds wisselende temperaturen. Dat komt heel precies. Kijk maar… (Koos laat een gebroken schaal zien). Verkeerde temperatuur gebruikt. Dit glas kan ik gelukkig weer gebruiken. Van restglas maak ik ook decoraties.´

Engelengeduld en opperste concentratie (Koos snijdt zich geregeld) zijn vereist voor dit monnikenwerk. ´Bij mooi weer staan de deuren open, de zon schijnt naar binnen, de vogeltjes fluiten, een muziekje staat op en dan ben ik uren heerlijk ontspannen bezig. Ongeduldig ben ik alleen als ik iets nieuws maak en lang moet wachten op het resultaat uit de oven.´

Koos was 35 jaar werkzaam bij de verslavingszorg voordat hij zich op de glaskunst stortte. ´Ik wist niet eens dat het bestond. Bep en ik bezochten een kunstmarkt in Haren, waar glaskunstenaars stonden met prachtig werk. Ik was direct verkocht. Bij een van hen, Linda van Huffelen uit Norg, heb ik mijn eerste schaaltje gemaakt. Glazenier Eelco Stoffers uit de stad heeft mij geleerd hoe je een glasoven bedient. De markt was in augustus, in oktober had ik mijn eerste oven.´

De bekende uit de hand gelopen hobby, zegt Koos. ´Je houdt er weinig aan over. Van de opbrengsten koop ik nieuw glas. O ja, laatst hebben we een nieuw koffieapparaat gekocht voor in huis.´

De energierekening was in het begin even schrikken. ´Vréselijk! We hebben direct zonnepanelen aangeschaft. De oven is een grootverbruiker. Die staat geregeld dag en nacht aan.´

In de ruim vijf jaar dat hij bezig is, is er veel veranderd. De oven en werkbank stonden eerst in het vroegere schuurtje, waar nu het winkeltje zit. ´Het plafond was zo laag dat rechtop staan onmogelijk was en de vloer liep vol water als het langere tijd regende. Dat was niks. Na drie jaar zijn we aan het verbouwen geslagen. Het schuurtje is verbouwd tot winkeltje en het atelier hebben we erachter gebouwd.´

De glaskunst is verkrijgbaar in het winkeltje van Koos dat vanaf eind maart elk weekend geopend is. Ook als hij doordeweeks in zijn werkplaats bezig is, zet hij zijn bordje met geopend bij de weg.

Koos in zijn atelier bij een nieuw kunstwerk dat op de expositie in Dalfsen te zien zal zijn.

Daarnaast kent de verkoop een piekje tijdens zijn exposities. ´Vanaf eind april tot oktober dit jaar loopt er een expositie in Dalfsen. Ik exposeer wel vaker, maar ben er terughoudend in. Je hebt er zoveel werk aan. Alles moet uiterst voorzichtig in- en uitgepakt worden. Je babbelt de hele dag. Na afloop ben je bekaf. Van de kunstmarkten doe ik alleen die bij de Fraeylemaborg in Slochteren en Montmarte in Sellingen. Een uitzondering maak ik voor de braderie in het dorp, maar die wordt voor mijn huis gehouden.´

Met een workshop in het atelier voor kinderen van groep 8 van basisschool Kromme Akkers is vorig jaar een traditie in gang gezet. ´Dat is hartstikke leuk om te doen. Ik laat ze natuurlijk niet snijden, maar een mozaïekje maken op een glasplaat. Na afloop mogen ze hun werkjes mee naar huis nemen.´

Terwijl Koos vertelt klinkt op de achtergrond Senegalese muziek. Afrikaanse muziek luisteren, verzamelen en spelen doet hij al sinds zijn dertigste.

Senegal is het tweede land van Koos en Bep. Koos is net terug uit Afrika, waar hij 2,5 maand is geweest. ´Bep moest eerder naar huis voor haar werk. Blijf jij maar langer, zei ze. Dat was een goed advies.´

´Wij komen al twintig jaar in Senegal. Altijd in de wintermaanden, dan is het daar heerlijk weer. Het huisje bij een dorpje aan de kust hebben we stukje bij beetje gebouwd. We hebben één keer inbrekers op bezoek gehad. Ze hebben niks meegenomen, alleen mijn fles Beerenburg leeggedronken.´

Koos voegt koelwater toe aan een snijmachine.