Bard, Maartje en Julia, de eerste bewoners van de Driek van Wissenhof

Maartje en Bard met dochter Julia voor hun woning.

De Driek van Wissenhof in Winsum heeft zijn eerste bewoners. Bard en Maartje Dekker hebben met (adoptie)dochter Julia hun intrek genomen in hun gloednieuwe woning.

Ze zijn een week of twee de enige bewoners op de plek waar vroeger het KI-station (kunstmatige inseminatie) stond. De sloop van deze boerderij viel ongeveer gelijk met de economische crisis waardoor woningbouw eerst niet van de grond kwam. Inmiddels staan er drie huizen en is een vierde in aanbouw. De overige zes kavels zijn ook al vergeven.

En plotseling blijkt er via Maartjes vader, de bekende kunstschilder Rein Pol, een link met dichter Driek van Wissen

Bard (41) en Maartje (37) komen oorspronkelijk uit Stedum en zijn via Groningen, Slochteren en Wagenborgen in Winsum beland. Maartje: ‘We zochten op Funda naar een mooi plekje in Winsum. We wilden graag wonen in een dorp met goede voorzieningen. En dit was met afstand onze favoriete kavel. Brummelhuis bouwde het huis, type notariswoning. Doordat we ons huis in Slochteren binnen de kortste keren verkocht hadden, moesten we nog wel even tijdelijk naar Wagenborgen.’

De tuin moet nog worden aangelegd. Binnen is het evenmin klaar. ‘We wilden er graag zo snel mogelijk in, enthousiast als wij zijn. De plinten moeten nog gelegd worden en de zoldervloer eveneens. Zo zijn er nog zoveel dingetjes die moeten gebeuren.’

Maartje heeft altijd in de gehandicaptenzorg gewerkt en wil het vanwege Julia nog even rustig aan doen. Bard is projectmanager bij Damen Shipyards Bergum. Overigens is hij altijd bij Stedum blijven voetballen, in het derde team.

De straat is genoemd naar dichter Driek van Wissen (1943-2010). Dan schiet Maartje plotseling wat te binnen. Er blijkt een link te zijn tussen het gezin en de dichter. Haar vader is de bekende kunstschilder Rein Pol. Ze zoekt even op haar smartphone: ‘Kijk, mijn vader heeft ooit een schilderij gemaakt met een gedicht van Driek daarin verwerkt. Dat is toch grappig!’

Daar moet ze meer van weten. Ze belt haar vader, die uitlegt dat Galerie Pictura in Groningen meerdere kunstenaars een schilderij liet maken aan de hand van een gedicht van Driek. ‘Hij is ook nog bij mijn vader in het atelier geweest om het schilderij te bekijken. Een paar jaar later na zijn dood heeft mijn vader nog met zijn band opgetreden bij Drieks vrouw. Als dank kreeg hij van haar een gedichtenbundel.’