Groente kweken en verkopen is mooie afleiding voor 79-jarige Fré Roeters

De bloemkolen van Fré zien er pico bello uit.

BEDUM Zijn kratten met groente midden in de woonwijk vallen op. Fré Roeters verkoopt voor zijn woning aan de Heemweg in Bedum de oogst van zijn veertien akkers op het volkstuinencomplex. ‘Tijdverdrijf, ik ben geen man die in huis kan zitten. Ik moet wat te doen hebben.’

Vroeger was Fré van beroep groentekweker in Zuidwolde, net als zijn vader. Ook ging hij jarenlang met groente langs de deuren. ‘We kweekten bijna alles, ook vele soorten kolen. In de omgeving van Zuidwolde werd vroeger veel kool geteeld. Daar is helemaal niets van over.’

Eenmaal verhuisd naar Bedum nam hij  een paar akkertjes op het volkstuinencomplex. Na het overlijden van zijn vrouw Janny in 2011 breidde hij het aantal akkers uit naar veertien, in totaal maar liefst 1200 vierkante meter. Dat was een mooie afleiding, want in de tuin is altijd wel wat te doen. Hij verbouwt er aardappelen, tomaten, bloemkolen, andijvie, bonen (‘600 stokken’) en nog veel meer.

Af en toe gooit Fré er een aanbieding tegenaan. Bloemkool, 2 voor 1

Op maandag, dinsdag en donderdag zet de 79-jarige Fré de groente voor zijn huis. ‘Dat is hier in de omgeving inmiddels wel bekend. De mensen weten dat ze hier tegen lage prijzen goede groente kunnen kopen. Ik hoor nooit klachten.’

Af en toe gooit de Bedumer er een aanbieding tegenaan. Bloemkool, 2 voor 1. ‘In twee dagen was ik vorige week 130 bloemkolen kwijt. Op dagen dat ik omkom in de andijvie geef ik die ook weleens gratis weg. Dat is natuurlijk ook altijd een succes.’