Drukke dag voor Oeds en Wanneke: vingers vanavond centimeter korter

Oeds maakt de haringen schoon, Wanneke voorziet ze van ui. Hans wacht geduldig af.

Extra vroeg is Oeds ten Hage vandaag (woensdag 13 juni) met zijn viswagen naar Uithuizen vertrokken. De eerste verkoopdag van de nieuwe haring verloopt altijd hectisch. ‘Honderden haringen gaan vandaag over de toonbank. Het gaat zelfs richting de duizend.’

Een superdrukke dag dus voor Oeds (45) en zijn medewerkster Wanneke de Haan (35). Oeds maakt het leeuwendeel van de haringen schoon en weet dat hij dat vanavond thuis in Uithuizermeeden wel kan voelen. ‘Alsof je vingers een centimeter korter zijn geworden.’

Hij smaakt fan-tas-tisch! En dan ben ikzelf niet eens een haringeter

Oeds heeft de haring maandag bij de leverancier in Spakenburg geprobeerd. ‘Hij smaakt fan-tas-tisch! En dan ben ikzelf niet eens een haringeter. Ze komen uit Denemarken, in Nederland worden nauwelijks nog haringen gevangen.’

Vaste klant Hans Wiersma heeft dit jaar de primeur op het Kerkplein. Geduldig wacht de Uithuizer af tot Oeds zijn harinkje heeft schoongemaakt. Dan om 9.47 uur het grote moment. Hans laat de vis in zijn keel glijden. ‘Top’, recenseert hij onmiddellijk. ‘De haring is veel zachter dan vorig jaar.’ Hier spreekt een kenner.

Oeds heeft zijn bedrijf, De Eemsmonder Zeevishandel, acht jaar. Vaste standplaatsen heeft-ie in Uithuizen, Uithuizermeeden, Bellingwolde, Weener en Bunde.

‘Ik heb het bedrijf overgenomen van iemand uit Bellingwolde en kreeg daarbij ook zijn standplaatsen. Nou, in Duitsland lusten ze ook wel haring. En het mooie is dat ze het Gronings dialect daar prima verstaan.’

Om kwart voor elf begint het al aardig druk te worden.