Arjan en Theo gaan gebroederlijk over het aardappelland… maar niet op één stoel

Arjan (links) en Theo speuren naar de kneusjes in het aardappelveld.

KLOOSTERBUREN Daar zitten ze gebroederlijk naast elkaar, Arjan en Theo Jansen, de twee broers die samen een landbouwbedrijf hebben in Kloosterburen. Ze zijn de dag zoet met het selecteren van aardappelplanten op hun perceel land bij Wehe-den Hoorn.

Pas over een paar weken kunnen we inschatten hoe de oogst wordt

Arjan (39) en Theo (40) zijn tevreden over hoe het veld van 6 hectare erbij ligt. Theo: ‘De aardappelen staan er knap op. We hebben een droog voorjaar gehad met af en toe wat neerslag. Daar hebben we meer aan dan een stevig bui. Aardappelen hebben geregeld water nodig. De oogst kunnen we nog niet inschatten, over een paar weken hebben we een beter beeld. We verwachten eind augustus te kunnen oogsten.’

De broers telen de pootaardappel Colomba. ‘Volgend jaar telen collega-landbouwers van onze oogst consumptieaardappelen die onder meer in de supermarkt verkocht worden.’

Vanaf de selectiewagen speuren de broers naar planten die in groei achterblijven en moeten worden verwijderd. ‘Op dit wagentje heb je een goed overzicht. Het werkt rustiger dan lopen’, zegt Theo.

Je moet het toch wel een beetje met elkaar kunnen vinden, wil je zes uur achtereen naast elkaar zitten. Theo, plagend: ‘Het is maar goed dat er flink wat ruimte tussen de stoeltjes zit.’ Arjan kaatst de bal terug: ‘Als we echt heel goed met elkaar konden opschieten, hadden we wel op één stoel gezeten.’