Koper pastorie niet geboren: iedereen blij in Winsum

Alje achter zijn huis, vanwaar molen De Vriendschap nu prominent zichtbaar is. Links de kerk.

De pastorie aan de Hoofdstraat Winsum is niet meer. De slopershamer heeft zijn werk gedaan. De omgeving is er alleen maar door opgeknapt. ´Het dorp is er laaiend enthousiast over. Ik heb geen enkele wanklank gehoord´, zegt buurman Alje van Bolhuis.

Hier is sprake van een win-winsituatie, een term die Alje als provincieambtenaar veelvuldig aantrof in rapporten. Sinds juni 2017 is de 66-jarige Winsumer met pensioen en verlost van dit vreselijke taalgebruik. Behalve in dit stukje dan.

Rommel uit de jaren tachtig ging al eerder tegen de vlakte

De woning waar Alje en zijn vrouw Anita al dertig jaar wonen, is plots vrijstaand hoewel je er niet omheen kunt lopen. En ook de aanblik van de Centrumkerk is er alleen maar op vooruitgegaan. Eerder gebeurde dat al toen, aldus Alje, ´de rommel uit de jaren tachtig´ aan de voorzijde van de kerk werd weggehaald. Ruimte kwam daardoor vrij voor een plein.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_20180607_210659061_4-1024x768.jpg
De nieuwe aanblik. Binnenkort maken de stratenmakers het plein af. Daarna komen er nog zitbankjes en groen.

De pastorie stond ruim zes jaar te koop, maar de belangstelling was nihil. Achteraf een zegen. ´De kerk informeerde ons een jaar geleden over de plannen en maakte daarover ook afspraken met ons. Het huis is uiteindelijk voorzien van een nieuwe muur en dakgoot.´

´Er is alleen schade door de sloop. Bij die werkzaamheden ging het er heviger aan toe dan bij een aardbeving. In de kelder hebben we lekkage en ook is de vloer beschadigd. Een verzekeringskwestie, de kerk is ermee bezig. Het komt goed´, aldus de oud-Boetenbaintje. Hij treedt nog geregeld solo op in de  provincie. ´Het liefst met gitaar en unplugged.´