Bolletje Baloe was een waar fotomodel

Sietske gaat geregeld even op de fiets met Baloe naar het Wehesterzandpad.

ZUURDIJK Op het Wehesterzandpad tussen Wehe-den Hoorn en Zuurdijk staat Sietske Dam (55) bij haar fiets. Ze laat logeerhond Baloe uit. ´Als pup was hij een mooi bolletje, een waar model. Iedereen zette hem op de foto. Mijn dochter werd er soms gek van.´

Baloe, acht maanden oud, is nog altijd een prachtige hond. Hij is van Lieke (22), die in Groningen op een bovenverdieping woont. Vanwege Baloe verhuist ze binnenkort naar een benedenwoning met tuin in de stad.

De Akita werd vroeger gebruikt voor de berenjacht

Tot zolang logeert de hond vaak bij moeder Sietske en vader Henk (Grommers) in Wehe-den Hoorn. ´Hier in de omgeving heb je toch veel meer ruimte. Ik wandel graag buiten het dorp. Het liefst een beetje vroeg, dan kan Baloe mooi even vrij rondlopen. En op deze plek is het helemaal rustig´, vertelt Sietske, in het dagelijks leven afdelingsassistente in het UMCG. Daarvoor bestierde ze samen met Henk een buurtsuper in het dorp. ´Twaalf jaar geleden zijn we gestopt. Daarmee sloot de laatste winkel in Wehe-den Hoorn.´

Baloe is een Akita, een van oorsprong Japanse hond. ´Hij werd vroeger gebruikt voor de berenjacht. Het is een energieke, lieve hond.´ Sietske en Henk hebben sinds twee jaar geen hond meer. Zolang Baloe geregeld te gast is, nemen ze geen nieuwe.