Luit Jager, de flierefluitende kaasboer

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_20180516_115530499-7-1024x768.jpg
Een dolletje met Ina van der Molen-Bazuin.

Zijn klanten lopen met hem weg. De beste en sympathiekste kaasboer van het Noorden, schreef iemand op Facebook. Nou, dat willen we weleens zien. Op pad met Luit Jager.

Op woensdag speelt Luit (62) een thuiswedstrijd en vent hij in Baflo en Rasquert. Even na tienen vertrekken we na een kop koffie, de bus volgeladen met kaas, worst, eieren, koeken, noten, salades, snoep en zelfs wat flessen wijn. Een appje komt binnen: ´We slaan een weekje over, groetjes van de Gruijsweg.´ Zo makkelijk gaat dat tegenwoordig.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_20180516_122518454_7-1024x865.jpg
´Die sandalen en witte sokken mooi zo laten Luit, zei een klant. Komt vanzelf weer in de mode.´

Even op tournee met Luit is een feest. De kaasboer hanteert strakke routes en dat betekent dat we nog geen drie minuten later bij de eerste de beste klant aan de koffie zitten, bij Martin en Moetie van Duinen aan de Gebroeders Gootjesstraat. De verklaring voor deze snelle pauze: ,,Ze woonden eerst aan de Wilhelminalaan, dat was halverwege mijn route, en nu aan het begin. Daarvoor gooi ik mijn schema niet overhoop.´

Wanneer we de ronde vervolgen loopt het tegen elven, zijn de prestaties van voetbalclub Rood Zwart Baflo besproken – Martin was liefst 25 jaar voorzitter van voorloper CSB – en heeft Moetie onthuld dat haar officiële naam Moedertje is.

Martin: ´Iedereen op straat roept dan: ´hé Moedertje!´ Da’s toch niks?’

Als mannen een keer bij de bus komen  omdat de vrouw er even niet is, dan kopen ze veel meer. Dat vind ik zo mooi!

Er moet weer verdiend worden. Na  een langgerekte toeter stoppen we even verderop, waar  Ria Schuster constateert dat het lastig is aan het woord te komen als Luit eenmaal op de praatstoel zit. ´Wat een kletskous, niet?´

Bij zorgcentrum Viskenij is de volgende stop. Luit bezorgt bij drie klanten bestellingen en vult er de voorraad aan van z´n winkeltje, zoals hij het noemt. ´Vooral koeken, bewoners en personeel kunnen die pakken bij de koffie. Eén keer in de zoveel tijd stuur ik een rekening naar De Hoven.´

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_20180516_112702736-1024x768.jpg
Even een praatje maken met trouwe klant mevrouw Boogaart (88).

Tussen de bedrijven door vertelt Luit dat hij dit werk nu twaalf jaar met plezier doet, net zoals hij dat dertig jaar deed als pompbediende in Winsum. Zijn werkgebied omvat het grootste deel van de gemeente Winsum en Onderdendam. Op donderdag verkoopt hij speciaal brood voor de klanten in Adorp en de buitengebieden.

Alle klanten tijdens de twee uur durende rit zijn de 50 gepasseerd en nog opvallender: het zijn allemaal vrouwen. ´Het is in Baflo nog steeds zo dat veel mannen aan het werk zijn en de vrouwen thuis zijn. Maar als mannen een keer bij de bus komen  omdat de vrouw er even niet is, dan kopen ze veel meer. Dan wijzen ze: doe dat er maar bij en dat. Dat vind ik zo mooi!´

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_20180516_113702924_2-2-1024x768.jpg
Tussendoor de administratie bijwerken.

Het weer werkt niet echt mee vandaag, zegt Luit. ´Hoe warmer, hoe minder klanten. Vooral ´s middags heb je daar last van. Dan pakken ze de fiets of gaan iets anders doen.´

De klanten houden van hun vrolijke en energieke kaasboer

Inmiddels zijn we gearriveerd in de Wilhelminalaan,  deel twee van de Gebroeders Gootjesstraat volgt en daarna de Laurentiusstraat.  Luit gaat amicaal om met zijn klanten, een praatje of dolletje wordt gewaardeerd. Ze houden van hun vrolijke en energieke kaasboer. ´Ach, wat ik doe is de hele dag een beetje flierefluiten. Ik doe mijn werk met veel plezier, elke dag weer. Ja, je begint om zeven uur en bent soms pas om half tien ´s avonds klaar. Maar dan ben ik ondertussen wel een paar keer thuis geweest, om te eten bijvoorbeeld. Het is een prachtig, vrij beroep.´

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_20180516_120447401_HDR_2-1024x844.jpg
Imie de Walle komt voor de Winsumer Molenkaas.

Voor de klanten die niet elk week iets van hem afnemen, heeft hij een waterdicht systeem bedacht. Hangt zijn geel A4´tje niet voor het raam, dan kan hij doorrijden.

Lovend zijn de klanten over Luits Winsumer Molenkaas. Een verkoophit. Kaas is het best verkopende product, daarvoor is hij ook kaasboer. Vlak voor het weekend vinden de luxere producten als worst, brie, salades en wijn ook gretig aftrek.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_20180516_123242304-1024x768.jpg
Janneke in de inpakruimte.

We zijn terug bij de basis, Luits woning met schuur aan de Meijmaweg in Rasquert.  Janneke (59), al veertig jaar met hem getrouwd, is druk bezig met het inpakken van snoep. Zij is de vrouw achter de schermen,  verantwoordelijk voor onder meer de boekhouding, de bestellingen en het bijvullen van de voorraden. Luit en Janneke gaan aan het middagmaal. Daarna hervat de kaasboer zijn ronde. Alleen.

En hebben we antwoord gekregen op de vraag of Luit de beste en sympathiekste kaasboer van het Noorden is? Nou, of dat zo is valt moeilijk vast te stellen. Maar een collega  die hem naar de kroon wil steken, moet in elk geval van zeer goeden huize komen.

 

 

Tussendoor de administratie bijwerken.