Marjan komt in 2025 met een non-fictieboek over Saaxumhuizen

Marjan voor de kerk in Saaxumhuizen.

Hoe maak je over Saaxumhuizen een voor een breed publiek interessant boek? Dat is de uitdaging voor roman- en verhalenschrijver Marjan Brouwers uit Groningen en Anton Scheepstra van Uitgeverij Passage. In de zomer van 2025 verschijnt het, zo is de planning.

Een aantal zaterdagen voert Marjan in de kerk gesprekken met inwoners van Saaxumhuizen dat met zijn ongeveer 45 inwoners tot de top 5 van kleinste dorpen van Nederland gerekend wordt. ´In juni vorig jaar hebben we al een bijeenkomst gehad waarin ik verteld heb wat mijn plan is.´

Marjan interviewt Christian die mooie herinneringen heeft aan zijn kinderenjaren in Saaxumhuizen en uitlegt waar ze altijd speelden en avonturen beleefden.

Deze zaterdag in maart ontmoet zij in de kerk Christian Schlüter, die vorig jaar zomer verhuisde van Münster naar het huis dat zijn ouders 47 jaar geleden hadden aangekocht als vakantieverblijf.

Christian was toen drie maanden oud. ´Terwijl ik beneden lag te slapen, waren mijn ouders de boel boven aan het slopen. Nog altijd kan ik goed tegen lawaai als ik slaap. Als ik slaap, slaap ik.´

Na hem is melkveehouder Alle Dotinga aan de beurt. ´s Middags sluit Marjan de dag in Saaxumhuizen af tussen de babyhuisjes van Lutje Potje, het bedrijf van Lisanne van der Bijl en Jeroen van der Schaaf.

Het is niet alleen deze informatie die zij gebruikt. Zij heeft ook de beschikking over al het materiaal dat een clubje inwoners jaren geleden over het dorp heeft verzameld met de bedoeling om er een boek van te maken.

Marjan spreidt haar armen. ´Thuis heb ik zo´n rij aan documentatie staan. De dorpsvereniging heeft mij benaderd om het boek te schrijven omdat ze graag iets met de info wilde doen.´

´Het wordt non-fictie, beeldend geschreven. Het wordt geen Saaxumhuizen in woord en beeld. Hoe het er precies uit komt te zien weet ik niet, dat ontwikkelt zich tijdens het schrijven. De geschiedenis van Saaxumhuizen komt aan de orde, de vroegere en huidige inwoners, maar ook hoe het is om in zo´n klein dorp te wonen. En hoe Saaxumhuizen zich verhoudt tot vergelijkbare dorpjes in Nederland.´

Marjan organiseert deze zomer nog een sessie over hoe de inwoners de toekomst van Saaxumhuizen zien. Christian heeft wel een idee. ´Ik denk dat Saaxumhuizen over 50 jaar niet veel anders zal zijn dan het nu is.´

Eerder verscheen op mijnhogeland.nl:
Het bevalt Christian prima in het dorp van zijn jeugd
mijnhogeland.nl/2023/12/10/97671a/

Lutje Potje, een prachtbedrijf in Saaxumhuizen
mijnhogeland.nl/2021/02/07/l