Zelf verse melk tappen, dat kan bij Dirk Jan & Nicole

Een biertje tappen hebben de meeste mensen weleens gedaan. Maar verse melk? Dat kan sinds half februari bij Dirk Jan Broekema en Nicole Mensinga in Garnwerd.

De tap van Dirk Jan (43) en Nicole (41) staat in het tuinhuisje bij hun melkveebedrijf aan de Oostumerweg.

De melkproducenten – 110 koeien – verblijven nog in de ligboxenstal. ´We wachten op drogere tijden. Normaal gaan de koeien in de eerste helft van april naar buiten, maar ze zouden nu het lange gras vertrappen. We gaan daarom dit jaar eerst maaien.´

Dirk Jan doet het kunstje voor.

Met het idee voor een melktap liepen ze al lange tijd rond. ´We verkochten weleens rauwe melk aan liefhebbers. In andere delen van het land kwamen we wel melktaps tegen. In de buurt van een dorp of stad kan er best veel vraag zijn naar verse melk.´

´In december hebben we een melktap op de kop getikt in Drenthe. Toen moesten we nog een tuinhuisje hebben. Daar zijn we ook via Marktplaats aan gekomen. Met trekker en wagen hebben we het opgehaald uit Oude Pekela.´

Nicole en Dirk Jan in de ligboxenstal.

´De automaat herkent de munten en weet hoeveel melk hij moet uitgeven. Een liter kost 1 euro. Je kunt zelf een fles of emmer meenemen, maar je kunt bij ons ook een lege fles kopen voor 1,50 euro, tegen kostprijs.´

´Het is rauwe melk, dat je officieel eerst moet koken. De mensen die het halen, en wij ook trouwens, vinden rauw het lekkerst. Pure melk, zonder toevoegingen. Voller dan in de winkel. Maak je er pannenkoeken van dan zul je er twee in plaats van vier van eten. Onze melk bevat meer vet, lactose en eiwit. Nadeel is de korte houdbaarheid.´

Een kijkje in de automaat. De melk wordt elke drie kwartier automatisch geroerd.

Wat betreft het tappen: een kind kan de was doen. ´Je moet alleen de fles schuin houden om te voorkomen dat er een schuimkraag op de melk komt.´

´De melktap is nog niet kostendekkend. In februari en maart liep het goed, we zien de laatste weken een lichte terugloop. Misschien dat de nieuwigheid eraf is. Mensen reageren wel heel enthousiast op ons initiatief, maar je moet er wel echt van rauwe melk houden wil je het kopen. Een tegenvaller is dat al een keer of tien niet betaald is voor onze flessen.´

Ook Garnwerd heeft een Kalverstraat, namelijk in de stal van Dirk Jan en Nicole.

´We proberen het een jaar en kijken dan of we ermee doorgaan. We willen niet later denken: hadden we dit maar een keer geprobeerd.´

Dirk Jan is geboren aan de Oostumerweg, waar zijn ouders in 1968 neerstreken. ´Zij begonnen met 20 melkkoeien en 14 hectare land. Van lieverlee is het bedrijf uitgebreid. We hebben nu de beschikking over 67 hectare land. Iets meer dan de helft beweiden we.´

Dirk Jan sluit niet uit dat hij ooit overschakelt op een melkrobot. ´We mogen graag melken. Als het zoals nu ´s morgens en ´s middags in 1,5 uur kan, is het voor ons te doen. Gaat het bijvoorbeeld fysiek niet meer, dan is een robot een uitkomst. Het hangt ook af van de opvolging. Onze kinderen hebben nog geen idee. Ze zijn nog jong, 11, 12 en 14 jaar.´

Behalve koeien hebben Dirk Jan en Nicole schapen en een hoogdrachtig varken. ´Zodra de biggetjes er zijn, laten we ze bij de weg lopen, zoals we met onze schapen ook doen. We willen dan een open middag organiseren.´

Het varken met haar 14 biggetjes die een dag na het gesprek werden geboren. Foto: Dirk Jan Broekema