Het bevalt Christian prima in het vakantiedorp van zijn jeugd

Klandizie voor Christian.

Christian Schlüter verhuisde in augustus van Münster naar Saaxumhuizen. Van een (Duitse) stad met meer dan 300.000 inwoners naar een dorpje met nog geen 50 zielen.

Deze zaterdag (9 september, Open Monumentendag) is Christian zoals zoveel dorpelingen actief op de Lutje Fair rond de middeleeuwse kerk. Hij is verantwoordelijk voor grabbelen in de jungle, een activiteit die hij zelf heeft bedacht.

´De gewone grabbelton is wat saai. Op zolder vond ik een oude legertent. Daarin liggen de cadeautjes, verstopt tussen chips die je trouwens niet kunt eten omdat ze van plastic zijn. Om er te komen moet je eerst onder een camouflagenet door kruipen. Dat maakt het voor de kinderen een stuk spannender.´

Christian (47) spreekt prima Nederlands, met een Duits accent. ´Eigenlijk heb ik hier allang wortel geschoten. Mijn ouders hadden een vakantiehuisje in Saaxumhuizen waar we alle vakanties verbleven en waar ik sinds kort permanent woon.´

Hij weet nog goed dat hij zich als kind vermaakte in de tuin van de legendarische buurman Job Luit, de paradijsvogel die in 1978 een glansrol speelde in een aflevering van het tv-programma Showroom.

Christian regelt samen met Gert Ester het diggelgooien.

´Het was een mooie speelplek voor kinderen, er was bij Job Luit van alles te vinden. Zijn tuin en huis stonden vol met oude motoren en andere spullen. We klommen altijd in het molentje dat hij had gebouwd. Het was bij hem in één woord geweldig.´

´Ik had genoeg van Duitsland en Münster in het bijzonder. In Saaxumhuizen is alles wat ik graag wil: rust, ruimte, uitzicht, vrijheid. Ik mag graag vissen en varen, dat kan hier allemaal.´

Christian bewaart mooie herinneringen aan de rommelmarkt die jaarlijks in Saaxumhuizen werd gehouden. ´Ik was vooral een fan van het diggelgooien, met ballen serviesgoed kapotgooien.´

Die traditie bestaat tot zijn groot genoegen nog steeds, maar is nu onderdeel van de fair. ´We gebruiken plastic ballen gevuld met water. Vroeger werd met stenen ballen gegooid. Kijk, de beschadigingen aan de kerkmuur herinneren nog aan die tijd.´

Het balletje is onderweg.