Tuinseizoen is weer begonnen, tot groot genoegen van Willem

Het moestuinseizoen is weer begonnen. Oude bekende Willem Dijkstra (73) – zoals altijd gestoken in een leren jas – kan zijn geluk niet op.

Tuinieren is (naast Amerikaanse auto´s) zijn grote hobby. ´Lekker buiten bezig zijn en babbelen, daar houd ik van. Zolang ik mijn mondje nog kan roeren, is er niks mis met mij.´

Het seizoen begon voor de altijd opgewekte moestuinder drie weken geleden met het aanbrengen van een flinke hoeveelheid konijnenmest. ´Mijn zoon heeft tien konijnen. Het mes snijdt aan twee kanten. Voor de bodem is het goed en wij zijn van de mest af.´

Willem is dol op heksen. In zijn kas heeft hij een aantal exemplaren.

´De grond is nog te nat, we hadden een natte herfst en winter. Vorst was beter geweest. Door de warme winter hebben veel beestjes overleefd die je als tuinder eigenlijk niet wilt hebben. De slakken zitten hoger dan normaal in de grond. Die denken: als die man sla gaat planten, zijn wij er als eerste bij.´

Willem heeft 100 vierkante meter tot zijn beschikking op het volkstuinencomplex aan de Onderdendamsterweg in Winsum. In zijn kas ontkiemen de eerste zaadjes. ´Paprika, wortel, radijs en ijsbergsla heb ik vorige week gezaaid. Begin april zaai en plant ik buiten.´

Willem op zijn volkstuintje. Rechtsvoor steken de maggiplant en rabarber hun kop op.

De inwoner van Saaksum hielp jarenlang een goede vriendin met haar tuintje in Kruisweg. Zij is ermee gestopt, zodat Willem zich volledig kan richten op zijn eigen moestuin.

Ter ere van zijn vader (die altijd etherpiraat was) laat Willem boven de kas een piratenvlag wapperen. Door weersinvloeden is er weinig van over. ´Ze gaan een jaar mee. Binnenkort plaats ik een nieuwe vlag. Thuis heb ik nog zeven stuks, dus ik kan nog even vooruit.´

Eerder verscheen op mijnhogeland.nl:
Willem, biologisch tuinder met piratenvlag
mijnhogeland.nl/2018/07/14/

Tuinder Willem is dol op Amerikanen (op wielen)
mijnhogeland.nl/2020/04/29/